Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
23885
View
304
Reply

PCOS - POLYCYSTIC OVARIAN SYNDROME: saya akan cuba bagi jawapan yang ringkas je

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Post time 5-6-2015 09:50 AM | Show all posts
Syazzy replied at 5-6-2015 09:47 AM
tapi tu utk kes yang PCOS teruk punya kan?

Mmmm...ye kot.Sebab I dah tak period almost 2 years.So, drilling tu nak regular back my period


Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2015 10:50 AM | Show all posts
fiezachommel replied at 5-6-2015 09:45 AM
Masa procedure tu full bius.Bila dah sedar, sakit jugak lah kat tempat tebuk tu.
Pantang 3 minggu ...

Pantang 3 minggu tu dpt mc 3 minggu jugak ke? huhuu...
dulu ade jugak doc ckp soh buat ovary drilling.. tapi kene cuba iui dulu lah...
iui pun x dan buat lagi ni. tiap kali consume ubat, kene OHSS pulak.
Hope next cycle boleh ler wat iui nie..


Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2015 11:16 AM | Show all posts
zuliana29 replied at 5-6-2015 10:50 AM
Pantang 3 minggu tu dpt mc 3 minggu jugak ke? huhuu...
dulu ade jugak doc ckp soh buat ovary dril ...

Dapat mc sebulan you....3 minggu +seminggu warded.
Usahalah mana-mana...you nak get pregnant ke?
My gynae said, after the drilling I have the chance to get pregnant.But, I punya misi is to get my menses back, so kalau pregnant is bonus.

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2015 11:30 AM | Show all posts
fiezachommel replied at 5-6-2015 11:16 AM
Dapat mc sebulan you....3 minggu +seminggu warded.
Usahalah mana-mana...you nak get pregnant ke?
...

Yup.. mmg nk get pregnent ler... huhuuu.. nak jgk merase ade baby/anak sendiri.. kadang2 dok pk kang kalau dh tua meninggal, sape la yang nk doakan kita nanti.. huhuu..

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2015 11:38 AM | Show all posts
zuliana29 replied at 5-6-2015 11:30 AM
Yup.. mmg nk get pregnent ler... huhuuu.. nak jgk merase ade baby/anak sendiri.. kadang2 dok pk ka ...

Saya doakan berjaya...jangan putus asa dan janganstress. Nanti tak jadi.
I dulu pernah buat, before get pregnant to my second child.Tapi tak menjadi coz penat +stress. Last-last doctor suruh rehat dulu dan syor pergi bercuti berdua ngan hubby.
So, we went to Tokyo.Masa tu autumn...sejuk+ hujan renyai -renyai. Memang cuti habis...lupa semua.Gi jalan -jalan, gi main kat Disneyland...
Alhamdulillah, balik from Tokyo, pregnant.

Cubalah pergi bercuti...hilangkan stress.Berdua je...macam masa kita honeymoon tu
Moga-moga menjadi.

Ada jugak orang sarankan gi umrah....cubalah yang mana yang sesuai...

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2015 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
fiezachommel replied at 5-6-2015 11:38 AM
Saya doakan berjaya...jangan putus asa dan janganstress. Nanti tak jadi.
I dulu pernah buat, befo ...

Im so jealous dgr cerita u!!!

I teringin nak pregnant... tapi tu lah stupid pcos..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2015 06:24 PM | Show all posts
fiezachommel replied at 5-6-2015 09:02 AM
oh bukan  second time. dah buat drilling march, so dua bulan ni nak tgk the menses progress.
I bu ...

oh nak tgk follicular progress ek, ie progress follicles tu.. nak track.. gitu ek?
sbb if nak tgk progress menses, u je lah buat diary dan bg tau kat gynae

rm20000??? masyaAllah.
Takpe, pengorbanan yg bermakna.
PCOS dan apa yg ladies kat sini lalui, meneybabkan i berkata selaki lagi dlam hati i betapa tidak cerdik dan rendahhinanya, org org yg buang / bunuh babies..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2015 06:28 PM | Show all posts
Syazzy replied at 5-6-2015 09:22 AM
susah lah doctor!!!! tekak ni suka sangat makanan melayu... Nasi lagi lah..tak boleh nak buang aha ...

tak sakit la procedure tu, ie drilling tu
tnaya la si FC tu.. simple je.

haha.. hoi? awat sampai larat 5 kali?
awak ada inherit Hantu Raya dari sedara sedara ek?
continue lah dgn metformin... i promise u u will see a difference nt insyaAllah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2015 06:38 PM | Show all posts
Syazzy replied at 5-6-2015 09:48 AM
@ipes2 ada tak diet permakanan yang khas utk regulate hormon?

or specific food yang boleh help wi ...

Ooohhh sedap kata cousins dia gemuk pendek yerr...
senstifif perktaan gemuk pendek ni, sbb sy rasa sy pon mcm gemukpendek jugak..

anyway, pasal specific food yg bleh regulate hormones ni, broad sgt tapi yg utama ialah:
-kurngkan makanan berlemak/bermintak sebab ni akan tambah adipose tissue kat badan dan ia akan tukar hormones jadi mcm mcm
-kurangkan yg carbohydrate sebab ini akan tambah gula dlam darah dan ini tak elok
-mknan yg banyak portions nye sampai bleh naik badan

ie jgn ikut nafsu bila mkn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2015 06:45 PM | Show all posts
fiezachommel replied at 5-6-2015 11:16 AM
Dapat mc sebulan you....3 minggu +seminggu warded.
Usahalah mana-mana...you nak get pregnant ke?
...

maaf lambat jawab.. i kat london..
biasanya drilling ni utk infertility.. if menses biasa kita kata amik OCP je
as i kata, drilling bleh regularize periods kejap je, ada masa nnt ovarian scarring from drilling tu akan buat periods kucar kacir balik.. harapnya ia thana lama sampai menopause for you insyaAllah

ya, mmg peting dpt regular periods ni, utk kesihatan tulang, general wellbeing dan juga psychological wellbeing


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2015 06:49 PM | Show all posts
zuliana29 replied at 5-6-2015 11:30 AM
Yup.. mmg nk get pregnent ler... huhuuu.. nak jgk merase ade baby/anak sendiri.. kadang2 dok pk ka ...

iui, drilling bleh la try.
ye semoga Z will get this rezeki from Allah, ameen ya Rabb.
Mcm FC syorkan, jgn rasa down sgt.

apa apa semuanya di tanganNya dan ada musababnya Dia plankan sesuatu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2015 06:51 PM | Show all posts
Syazzy replied at 5-6-2015 12:18 PM
Im so jealous dgr cerita u!!!

I teringin nak pregnant... tapi tu lah stupid pcos..

heh jgn la putus asa..
bleh je insyaAllah
apa apa pon jgn lupa ianya decision Allah
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2015 03:33 PM | Show all posts
ipes2 replied at 3-6-2015 05:22 PM
oh maaf sy terbawa bawa explaining UPT tadi.
awak tanya bila bleh test.
utk org yg regular perio ...

Umur 35 and bmi 24 which is under normal..ni dah delay 21 hari still belum buat upt
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2015 04:05 PM | Show all posts
izzah_mia replied at 6-6-2015 03:33 PM
Umur 35 and bmi 24 which is under normal..ni dah delay 21 hari still belum buat upt

owh, BMI ok je tuh; cubalah buat UPT.
InsyaAllah ada rezeki you
apa apa outcome pon adalah plan dari Allah
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2015 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Tp doc suh saya reduce weight dlm 10kg.fyi, sy dah pernah buat operation and flush rahim sbb masa 1st time jumpa gynea and buat scan rahim macam sawang..mc 40 hari and ada parut mcm org beranak czect. Lps operation peyid ok tu pun sbb mkn ubat. Sblm peyid bulan lepas 3 bulan peyid tak dtg.

This year sy stop jumpa gynea sbb x tahan ubat kuat sangat..bdn jadi panas rambut gugur..collogue saya suruh pergi different gynea plak utk dpt 2nd opinion...ada jugak yg nak bwk jumpa sensei drg...apa pendapat awk yer?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2015 07:20 PM | Show all posts
izzah_mia replied at 6-6-2015 05:48 PM
Tp doc suh saya reduce weight dlm 10kg.fyi, sy dah pernah buat operation and flush rahim sbb masa 1s ...

oh gitu ke.
dah hilang kan tak the 10kg yg depa suruh tu?
tepat tak diagnosis depa tu.
ie dah lalui tests mcm yg dibincang kat atas tu?

hmm ubat apa awak amik ek?
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2015 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru hilang 4kg je..ubat x bapa ingat tp semua berkaitan hormon. Penah gak inject kat perut apatah istilah bila doc nampak ada telur.

Sensei lom pegi lagi...mgkn minggu depan. Gynea lain pun lom pegi lg sbb x tau nak jumpa.gynea mana sbb sy jumpa.gynea yg agak famous gak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2015 05:12 PM | Show all posts
izzah_mia replied at 6-6-2015 10:13 PM
Baru hilang 4kg je..ubat x bapa ingat tp semua berkaitan hormon. Penah gak inject kat perut apatah i ...

lupa ek sumer name ubat ubat yg awak penah amik tu?
lupa name ubat yg awak ckp kuat sgt tu pon?
takpe, tapi next nnt, cuba la tulis ubat ubat tu, nnt kita bleh tau apa yg docs tu plan kan.
jgn la berubat bomoh, sgt tak elok bagi sy
amacam UPT? positive tak?
insyaAllah lah
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2015 09:42 AM | Show all posts
ipes2 replied at 7-6-2015 05:12 PM
lupa ek sumer name ubat ubat yg awak penah amik tu?
lupa name ubat yg awak ckp kuat sgt tu pon?
...

belum buat upt lagi.ada ubat2x tu punya plastic sy simpan dalam 1 kotak. nanti sy bongkar balik & inform nama2x ubat tu
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2015 01:22 PM | Show all posts
ipes2 replied at 5-6-2015 06:49 PM
iui, drilling bleh la try.
ye semoga Z will get this rezeki from Allah, ameen ya Rabb.
Mcm FC sy ...

Insyallah Amin....

TQ Dr. sbb byk bg penerangan sebelum ini..



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080833s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list