JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
20453
View
296
Reply

PCOS - POLYCYSTIC OVARIAN SYNDROME: saya akan cuba bagi jawapan yang ringkas je

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 9-6-2015 04:32 AM | Show all posts
izzah_mia replied at 8-6-2015 09:42 AM
belum buat upt lagi.ada ubat2x tu punya plastic sy simpan dalam 1 kotak. nanti sy bongkar balik &  ...

wokeys.. tapi jgn la tangguh kot kot ada berita gembira InsyaAllah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-6-2015 04:33 AM | Show all posts
zuliana29 replied at 8-6-2015 01:22 PM
Insyallah Amin....

TQ Dr. sbb byk bg penerangan sebelum ini..

No problems Z.
Hanya ingin membantu
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2015 09:34 AM | Show all posts
ipes2 replied at 5-6-2015 06:24 PM
oh nak tgk follicular progress ek, ie progress follicles tu.. nak track.. gitu ek?
sbb if nak tgk ...

Huhu...semoga bermakna pengorbanan ini.
Ye lah...kita yang PCOS punya susah nak dapat baby...yang dia org tu sesenang je abort, buang, bunuh lagi...




Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2015 09:39 AM | Show all posts
ipes2 replied at 5-6-2015 06:45 PM
maaf lambat jawab.. i kat london..
biasanya drilling ni utk infertility.. if menses biasa kita ka ...

Huwaaaa....tak nak jadi semula....
Harap -harapnya ok lah pasni...until menoupos lah

Bestnya kat London...miss London

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-6-2015 09:04 PM | Show all posts
fiezachommel replied at 9-6-2015 09:34 AM
Huhu...semoga bermakna pengorbanan ini.
Ye lah...kita yang PCOS punya susah nak dapat baby...yang ...

kan? kalau berfikir elok, letak la bayi di tempat elok agar ada peluang bayi itu.. mungkin depa bila membesar tak akan menjadi macam mak dan bapak mereka
dosa zina dah satu, dosa bunuh baby lagi lah, baby sendiri lak tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-6-2015 09:05 PM | Show all posts
fiezachommel replied at 9-6-2015 09:39 AM
Huwaaaa....tak nak jadi semula....
Harap -harapnya ok lah pasni...until menoupos lah

ha ha insyaAllah akan tahan sampai menopause..
dan harapnya tka lah dapat premature menopause, nauzubillah.

tapi u dpt kids unaided, alhamdulilah
at least u r ovulating la tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-6-2015 09:10 PM | Show all posts
fiezachommel replied at 9-6-2015 09:39 AM
Huwaaaa....tak nak jadi semula....
Harap -harapnya ok lah pasni...until menoupos lah

Eh London seronok bila jejalan situ sekali sekala je.
if kena pegi sebb terpaksa mmg hilang serinya
i penah keje situ setahun.. mak ai.. if perempuan, sure dah berterabur periods sebab kalut ke hulu hilir
maybe u penha experience this city..
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2015 10:48 AM | Show all posts
ipes2 replied at 9-6-2015 09:10 PM
Eh London seronok bila jejalan situ sekali sekala je.
if kena pegi sebb terpaksa mmg hilang serin ...

Yup...tapi London yang paling best is masa sale dia
Boxing Day...marvellous. Which harga yang tak masuk akal...tapi kena berasak-asak lah...
Tapi worth....

And I suka weather dia yang sentiasa sejuk...heheh

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2015 10:55 AM | Show all posts
ni senarai ubat yg doc bagi bermula dari operation tahun 2013:-

-progutt
-norcolut
-diane 35
-clomid 50mg
-clebrex 400mg
-unasyn 375mg
-dulcolax 5mg
-flagyl pessary (ni insert)
-augmentin
-duphoston
-asid folic
-provera
-olive oil
-pati delima

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2015 05:45 PM | Show all posts
izzah_mia replied at 10-6-2015 10:55 AM
ni senarai ubat yg doc bagi bermula dari operation tahun 2013:-

-progutt

norcolut tu norethisterone, lut tu i rasa for lutenizing.
clomid ni u tau lah apa dia.
duphoston tu pon rasa nye u tau lah apa guna dia; also diane35.

so u mmg ada byk gak gynae probs ni, bukan hanya infertility.
hah.. blum citer lagi UPT awak.. eh actually tu quite private and confidential... sorry ye tanya soklan yg tak perlu dijawab
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2015 05:47 PM | Show all posts
fiezachommel replied at 10-6-2015 10:48 AM
Yup...tapi London yang paling best is masa sale dia
Boxing Day...marvellous. Which harga yang tak ...

mmg.. oxford street...
tapi skarang tukaran duit nyer sgt menyakitkan hati

gi lah algi berhols.. i dok council hse org melayu je.. sewa cam gbp30-40 je hi hi kedekut.. alah balik jauh mlm pon
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2015 01:28 PM | Show all posts
ipes2 replied at 10-6-2015 05:45 PM
norcolut tu norethisterone, lut tu i rasa for lutenizing.
clomid ni u tau lah apa dia.
duphoston ...

sebab tak buat upt lagi..tu yg x bgtau lagi..sy plan nak tunggu 30 hari. katakanlah sy buat upt tp -ve, boleh ke sy terus makan duphaston or tunggu lagi a few weeks sebab pcos ni ada yg lambat detect pregnantkan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-6-2015 12:03 AM | Show all posts
izzah_mia replied at 11-6-2015 01:28 PM
sebab tak buat upt lagi..tu yg x bgtau lagi..sy plan nak tunggu 30 hari. katakanlah sy buat upt tp ...

ye betul pasal pcos if im not mistaken.
about duphoston tu i tak boleh nak advise u start balik ke tak sebab mmg kena di pantau oleh endocrinologist.
i ada lesen utk keje di sini tapi takde lesen utk keje di mesia...
so, unethical dan salah bagi saya utk suruh awak resume duphoston tu ke tak.
gatal je tgn nak menaip kan apa yg saya nak suruh, tapi itu adalah salah dari segi legality.

contact balik la docs yg prescribed duphoston tu.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2015 10:37 AM | Show all posts
ipes2 replied at 12-6-2015 12:03 AM
ye betul pasal pcos if im not mistaken.
about duphoston tu i tak boleh nak advise u start balik k ...

queue gynea sy tu panjang sangat...x sangguplah. balik2x pun dia akn suruh reduce weight.sy plan nak jumpa dia balik after dah reduce weight sy sampai berat yg dia nak. sy tengah terpikir nak ambik duphoston atau still tunggu lagi if -ve


Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2015 12:00 PM | Show all posts
izzah_mia replied at 12-6-2015 10:37 AM
queue gynea sy tu panjang sangat...x sangguplah. balik2x pun dia akn suruh reduce weight.sy plan n ...

wat kt Hospital gomen ke?

Saya wat kt Hospital gomen, kalau xde apoiment mmg xdan la nk jumpe doc huhuu..

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2015 12:53 PM | Show all posts
ipes2 replied at 10-6-2015 05:47 PM
mmg.. oxford street...
tapi skarang tukaran duit nyer sgt menyakitkan hati

Dah berapa lama doc kat sana.dah migrate terus ke?
Nak...tapi ringgit jatuh teruk sangat...nak tukar pun takut.
Nanti ek...kalau doc lama kat sana...boleh lah singgah umah...tumpang ke..heheh
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2015 02:22 PM | Show all posts
zuliana29 replied at 12-6-2015 12:00 PM
wat kt Hospital gomen ke?

Saya wat kt Hospital gomen, kalau xde apoiment mmg xdan la nk jumpe d ...

sy buat swasta zu..gynea saya ni kira antara yg terbaiklah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2015 02:23 PM | Show all posts
zuliana29 replied at 12-6-2015 12:00 PM
wat kt Hospital gomen ke?

Saya wat kt Hospital gomen, kalau xde apoiment mmg xdan la nk jumpe d ...

sy buat swasta zu..gynea saya ni kira antara yg terbaiklah. doc perempuan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-6-2015 07:19 PM | Show all posts
fiezachommel replied at 12-6-2015 12:53 PM
Dah berapa lama doc kat sana.dah migrate terus ke?
Nak...tapi ringgit jatuh teruk sangat...nak tu ...

ha ha bleh je dtg bertandang.
oh dok sini mmg dah lama sgt dah.
keje punye pasal

dtg la.. lepak rumah kitorang je.. accomodations mahal dan tak berbaloi langsung
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-6-2015 07:23 PM | Show all posts
izzah_mia replied at 12-6-2015 10:37 AM
queue gynea sy tu panjang sangat...x sangguplah. balik2x pun dia akn suruh reduce weight.sy plan n ...

ok je lah..
lam sgt ke?
tapi proses proses dlm pcos or weight management pon mmg lah lama

duphoston if im not mistaken, can cause weight gain if tak careful.
apa apa pun, itu bukan lah menjadi sbb utk tak amik that medications if they were prescribed for u

booking la appointment dgn secretary gynae u tuh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.112824s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list