Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
23886
View
304
Reply

PCOS - POLYCYSTIC OVARIAN SYNDROME: saya akan cuba bagi jawapan yang ringkas je

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Post time 24-6-2015 10:22 AM | Show all posts
ipes2 replied at 24-6-2015 12:39 AM
hmmm... kami selalu cakap buat pagi; eh rasa sy dah ada citer psl upt..sy takde sebut eh timing di ...

ok. tq sebab bangun tido pagi asik lupa yer nak buat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-6-2015 03:36 PM | Show all posts
izzah_mia replied at 24-6-2015 10:22 AM
ok. tq sebab bangun tido pagi asik lupa yer nak buat.

ha ha.. agak nya awak tak lah berharap sangat, sampai boleh lupa.
depa ni kekadang bukan main lagi timing nye.. missed period sehari dah check
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-6-2015 04:01 PM | Show all posts
fiezachommel replied at 24-6-2015 09:13 AM
Yup, ideal way is like that. No pesticide, hormone in our food. Tapi , mana nak dapat sekarang.
S ...

that is true, cuma organic way of life is just so expensive; ha ha for the poor, it is natural for them eg masa kat kampung i kena tangkap ayam untuk bawak gi kat tukang sembelih if kami nak makan ayam.. rasa kesian lak sebab ayam ayam kita kenal dgn kita so tak la lari bila nak tangkap.. sian plak bila gosok gosok belakang dia sure dia inagt i tak akan harm dia... eh sorry termasuk isu lain!!

apa apa pun, kalau tak silap saya, badan kiat dan cells nyer dan organs nyer, they way it is designed, should last us, kata scientists, 120 ke 150 tahun gitu.. tetapi tengok lah apa kita buat pada badan kita. air apa entah yg kita minum; beras pon ada palsu.. dan bila beras elok, kita over-eat pulak
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2015 08:07 AM | Show all posts
ipes2 replied at 24-6-2015 03:36 PM
ha ha.. agak nya awak tak lah berharap sangat, sampai boleh lupa.
depa ni kekadang bukan main lag ...

berharap ipes cuma tak terlalu berharap sebab mungkin sy dah tau yg sy tak pregnant sebab dah selalu sangat -ve bila buat upt. wpun ada simptom tapi takpun..apa org kata false pregnancy
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-6-2015 02:02 AM | Show all posts
izzah_mia replied at 26-6-2015 08:07 AM
berharap ipes cuma tak terlalu berharap sebab mungkin sy dah tau yg sy tak pregnant sebab dah sela ...

ya, saya paham position awak.
apa-apa pun, kiat syukur kan yang bahawa kita ni ''jadi'' menerusi mak bapak kita dulu
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2015 03:59 PM | Show all posts
Salam...

saya pon baru diagnosed PCOS... last pregnancy dah 8 tahun.. anak dah 7 tahun skrg ni..
sblm2 ni semenjak bersalin tu period x regular... datang tetiap bulan cuma cycle makin pendek..
n sakit bila nak keluar darah merah mcm tersumbat..

bila check di GMC rupanya ada fibroid.. tp bak kata doc fibroid tu x mengganggu my menses...
doc bg pill utk period tu.. ai lupa apa nama... n bila dtg follow up masih sama juga.. n doc buat hormone test ..
mmg hormon jantan lagi tinggi.. mmg symptoms PCOS ada kat ai..
doc nak bg ubat utk diabetic tp ai xnak.. nak cuba natural remedy utk lose weight.. mmg berat payah giler nak turun. padahal org keliling kata ai x gemuk...
alhamdulillah slps sebulan dua diet... ai 7wks pregnant..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-7-2015 10:36 PM | Show all posts
GreenHawa replied at 1-7-2015 03:59 PM
Salam...

saya pon baru diagnosed PCOS... last pregnancy dah 8 tahun.. anak dah 7 tahun skrg ni..
...

Alhamdulillah you dapat jugak pregnant for second time and i hope all will be well and all will go as plan.
Biasanya PCOS as you know can cause infertility or subfertility or difficulty in conceiving.

Harap fibroids tu tak menggangu your pregnancy or delivery nanti.
PCOS is a risk for Diabetes, so is pergnancy. Therefore, tengok tengok lah blood sugar levels (BSL) you camamner.

Congratulations . This is one of the positive stories yg kita dapat in this thread
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2015 11:35 AM | Show all posts
ipes...sy dah buat upt and as expected -ve wpun dah delay 53 hari. puasa penuh lagilah tahun ni...dah tak tau nak buat apa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2015 02:30 PM | Show all posts
izzah_mia replied at 8-7-2015 11:35 AM
ipes...sy dah buat upt and as expected -ve wpun dah delay 53 hari. puasa penuh lagilah tahun ni...da ...

Sorry to hear that. Banyak level lagi yang boleh dibuat..tetapi bergantung pada kesesuaian dan kesediaan Izzah lah.
Rasa nye u punya PCOS tu dah properly diagnosed kan? Ie siap dgn hormone profiles semua kan?

So, if all else fails, apa plan Izzah? ICSI? Adopt?

Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2015 03:29 PM | Show all posts
ipes2 replied at 8-7-2015 02:30 PM
Sorry to hear that. Banyak level lagi yang boleh dibuat..tetapi bergantung pada kesesuaian dan kes ...

after raya ni maybe nak jumpa other gynea..tengok dia cakap apa plak tapi nak amik medical report from previous gynea so that boleh show the new gynea history..apa yg dah dibuat. bawah pusat ni asik sakit maybe sebab telur tak pecah@tak period.

Perut pun buncit yg amat sampai org ingatkan kita pregnant
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-7-2015 04:28 PM | Show all posts
izzah_mia replied at 8-7-2015 03:29 PM
after raya ni maybe nak jumpa other gynea..tengok dia cakap apa plak tapi nak amik medical report  ...

ok; sounds like a plan.
maybe one of the gynaes, maybe the new one, will ultarsound u if the bloatedness is significant.
nnt u siapkan jugaklah final plans in case all efforts failed.
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2015 04:56 PM | Show all posts
ipes2 replied at 8-7-2015 04:28 PM
ok; sounds like a plan.
maybe one of the gynaes, maybe the new one, will ultarsound u if the bloa ...

orite ipes...tq for the advise
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-7-2015 07:26 PM | Show all posts
izzah_mia replied at 8-7-2015 04:56 PM
orite ipes...tq for the advise

Eh tak nampak mesej awak di highlightkan..
saya ni pantang tak jawab mesej org.. akan jawab jugak walaubagaimanapun insyaAllah.
serlamat raya
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2015 10:12 PM | Show all posts
Nak tanya, maaf, mungkin lari dari topik perbincangan..kalau retroverted uterus, boleh pregnant ke?
saya baru tengok satu rancangan kat tv, dia nikah 5 years, still tak pregnant dan bila check,  rahimnya retroverted and doctor cakap, dia kena bedah untuk betulkan semula rahim tu..then dia pregnant.

pasal apa, saya pernah tanya doktor, that doktor cakap, tak ada masalah untuk pregnant kalau ada retroverted uterus..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-7-2015 10:37 PM | Show all posts
Ipo replied at 26-7-2015 10:12 PM
Nak tanya, maaf, mungkin lari dari topik perbincangan..kalau retroverted uterus, boleh pregnant ke?
...

Takpe Ipo.
Ada beberapa position uterus ni, yg biasa diketahui ada 4. Ni kita panggil anatomical variations la.
On the whole, takde lah cause reduce fertility, tetapi kekadang bila pregnant ade la sikit sakit ke, susah baby tu nak pusing ke etc.
Tgk la dlm google about variations ni.

Kekadang bleh jadi retroverted sebab endometriosis patch yg buat uterus to melekat gituh.
Then, endometriosis tu lah yg u kene treat.
Ada dyspareunia tak?

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2015 11:02 PM | Show all posts
Edited by Ipo at 26-7-2015 03:04 PM
ipes2 replied at 26-7-2015 02:37 PM
Takpe Ipo.
Ada beberapa position uterus ni, yg biasa diketahui ada 4. Ni kita panggil anatomical  ...

oh I see...
jadi in my case, endometrosis la (period pain since zaman anak dara) ..a lot..according to gynae..
and dah buat leproscopy ..dah buat IUI, dah separuh jalan IVF..stop tengah jalan..
maybe bukan rezeki lagi nak dapat zuriat..
lagipun dah berumur kan

ok thank you doc..atas penerangan tu..

tak ada dyspareunia...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-7-2015 01:28 AM | Show all posts
Ipo replied at 26-7-2015 11:02 PM
oh I see...
jadi in my case, endometrosis la (period pain since zaman anak dara) ..a lot..accordi ...

eh jgn putus asa.. buat la IVF tu, if ada duit extra tgk tgk la ICSI..

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 09:46 AM | Show all posts
izzah_mia replied at 8-7-2015 03:29 PM
after raya ni maybe nak jumpa other gynea..tengok dia cakap apa plak tapi nak amik medical report  ...

I feel you, izzah. dulu pun perut i buncit macam pregnant empat bulan...

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 11:44 AM | Show all posts
now chommel camne?dah ok ke?period baru stop selepas 3 bulan..tu pun after makan duphoston (sorry kalau salah eja). masa period sy minum air nenas (nenas blend tanpa gula) seperti yg disuggest oleh pengamal perubatan untuk cuci darah. org tu suggest pergi berurut sebab badan sy banyak angin
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 11:44 AM | Show all posts
now chommel camne?dah ok ke?period baru stop selepas 3 bulan..tu pun after makan duphoston (sorry kalau salah eja). masa period sy minum air nenas (nenas blend tanpa gula) seperti yg disuggest oleh pengamal perubatan untuk cuci darah. org tu suggest pergi berurut sebab badan banyak angin
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.745150s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list