Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
16657
View
190
Reply

Anal Fissure (Luka yg sering dianggap buasir)

[Copy link]

Author: faila    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-9-2015 07:24 AM | Show all posts |Read mode
Hi.. I ada mslh anal fissure. Apa yg paling buat I geram.. dlu I sering berak berdarah. Bila ke klinik. Doktor x check, n selalu ckp yg I kne skit buasir. N bg ubt daflon n such untuk skit buasir. One day dh xtahan sgt. Becoz I sndri igt yg I kne buasir. So I went to KL. pegi klinik tabib yg mmg utk buasir. Ble dye check, rupa2 nye. I x kne buasir pun. Dye ckp dubur ade luka. Smpai jd sentinel tag dkt luar dubur. Spe2 yg ade pengalaman ni. Plisss.. help me.. nak pegi ke hosp mne.. rawatan ape.. kos mcm mne n such.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2015 07:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Skrg dh 2 mnggu terbaring kt rumah. Tak bleh dduk sbb skit sgt2 ble nk dduk. Mkn pun smbil diri.. sdeh sgt2.. spe yg bleh tlg.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2015 07:58 AM | Show all posts
ada sembelit ke. kalau buasir atau luka (fissure) rawatan akan diberikan serta merta. tapi kalau masalah berulang ada risiko itu adalah kanser.

doktor kat klinik tu ada bagi referral letter untuk jumpa doctor pakar tak? kalau private tt boleh direct jumpa doktor pakar. boleh jumpa gastro/colon/rectum specialist. tapi kalau nak jumpa pakar kat gov hospital tt kena pegi klinik kesihatan dulu dapatkan referral letter.

jumpa doktor pakar nanti doktor akan tgk usus besar mungkin dengan endoscopy/colonoscopy/sigmoidoscopy. kat private hospital kos dalam 1k-2k mcm tu. selalunya process ni day care je. tak perlu admit. next treatment depends on result colonoscopy/sigmoidoscopy ni.

kalau ada insurance boleh claim. insurance cover treament ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2015 08:26 AM From the mobile phone | Show all posts
suraya-sue replied at 14-9-2015 07:58 AM
ada sembelit ke. kalau buasir atau luka (fissure) rawatan akan diberikan serta merta. tapi kalau mas ...

Thanks a lot sbb reply. Ye.. ade sembelit. Bnde ni dh lme jd. But getting worse lps raya hritu sbb diheria teruk. Means kne pegi klinik dlu lah ni ye. Xde insurans.. hurmm..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2015 08:31 AM From the mobile phone | Show all posts
suraya-sue replied at 14-9-2015 07:58 AM
ada sembelit ke. kalau buasir atau luka (fissure) rawatan akan diberikan serta merta. tapi kalau mas ...

Boleh ke kalau terus ke private.. mintak dye check.. n lps check, mntak reference pegi hosp kerajaan??
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2015 09:36 AM | Show all posts
klinik tabib tu bg rawatan apa


Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2015 07:43 AM | Show all posts
faila replied at 14-9-2015 08:31 AM
Boleh ke kalau terus ke private.. mintak dye check.. n lps check, mntak reference pegi hosp keraja ...

boleh direct pegi jumpa specialist kat private. cuma sediakan duit je. hehe

kalau nak jumpa specialist kena pegi klinik kesihatan dulu untuk dapatkan referral letter. kalau doctor kat klinik kesihatan boleh rawat dia tak akan keluarkan referral letter

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-9-2015 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
suraya-sue replied at 15-9-2015 07:43 AM
boleh direct pegi jumpa specialist kat private. cuma sediakan duit je. hehe

kalau nak jumpa spe ...

Mcm nk pg private.. klo pegi private nih. Check n treatment. How much dye bleh pegi eh? Klo 2 pr 3 k.. ok lh lg.
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2015 07:44 AM | Show all posts
faila replied at 16-9-2015 01:21 PM
Mcm nk pg private.. klo pegi private nih. Check n treatment. How much dye bleh pegi eh? Klo 2 pr 3 ...

kalau buat 1 procedure tu around that range lah
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2015 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
kawan saya ada yg meninggal sakit ni x silap....
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2015 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
saya harap awak cepat sembuh....kawan saya operate kat hospital sg buluh ....tapi kawan saya kira dah teruk dah bertahun sakit baru dia decide operate...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2015 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
chica_chica replied at 18-9-2015 02:55 PM
kawan saya ada yg meninggal sakit ni x silap....

Erkkk.. ok.. not helping.. lg rse mcm tkut gle skrg.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2015 12:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by chica_chica at 20-9-2015 12:52 AM
faila replied at 19-9-2015 11:16 PM
Erkkk.. ok.. not helping.. lg rse mcm tkut gle skrg.


takyah nak takut....setiap orang diuji...saya pun baru lepas kene cyst kat private area....jumpa doktor x baik...pas sebulan kecut sendiri....my friend meninggal sbb dah sakit teruk baru dia nak operate...dah sakit 3-4 tahun camtu...sebenarnya dia xnak operate sbb sebelum ni mak dia ada leh jaga....dia dah gi semua hospital including prince court sbb masa dia keje dulu company bayar...lepas mak dia meninggal takde org jaga baru dia gi operate.kawan saya dulu terlantar gak bleeding dan pakai sanitary pad

i suggest u gi hospital kerajaan je...pasal nanti banyak duit nak pakai including nak beli supplement dan makanan kesihatan untuk speed up penyembuhan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-9-2015 09:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Dpt 3 jnis ubt. N pakar kte. Xperlu operate. Jge mkn. Tempoh sbulan. Huuu.. tp lpe nk tnye ubt2 tu untuk apa.
20150930_090700.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2015 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Ubat yg bulat kecil coklat2 tu utk lembutkan najis.

moga cepat sembuh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2015 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
As slm faila...msh sakit lg ker? Anal fissure mmg memfobiakan...sakit oooo!!! Jgn kata nak BAB(teramat la sakit)..nak buang angin pun sakit. Bisaa tuu...saya pun mngalaminya.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2015 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Aikkk...ilan plak komen saya huhu
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2016 06:05 PM | Show all posts
macamana blh jadi anal fissure? Means sembelit and then bila pass motion dubur luka ye?
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2016 02:35 AM | Show all posts
joz_a replied at 2-2-2016 06:05 PM
macamana blh jadi anal fissure? Means sembelit and then bila pass motion dubur luka ye?

Hmmm, saya penah jawab pasal anal fissures ni.. ada oarng tanya ari tu.. kemana thread tu ek?
Penat nak naip balik nak bagi info..
dulu dulu masa saya buat surgical rotation, kena lah operate kat fissures ni.. sakit woooo sian depa yang kena.

Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2016 04:03 PM | Show all posts
ipes2 replied at 3-2-2016 02:35 AM
Hmmm, saya penah jawab pasal anal fissures ni.. ada oarng tanya ari tu.. kemana thread tu ek?
Pen ...

ok tak pe, nanti sy search dlm forum ni, kot jumpa.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095363s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list