JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
10236
View
113
Reply

Anal Fissure (Luka yg sering dianggap buasir)

[Copy link]

Author: faila    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 19-7-2017 12:13 PM | Show all posts
Edited by kucingsenyum at 19-7-2017 01:18 PM

Saya kena anal fissure sejak 2015. Saya baru buat lateral spinchterotomy dan operate buang skin tag.  Kos pembedahan rm 8k di kpj specialist.  
Alhamdulillah semakin pulih.

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2017 11:45 PM | Show all posts
kucingsenyum replied at 19-7-2017 12:13 PM
Saya kena anal fissure sejak 2015. Saya baru buat lateral spinchterotomy dan operate buang skin tag. ...

adoi mahal nyer... tapi alhamdulillah dah buat and dah setel. takde la sakit sakit lagi, kan? tentu dah boleh naik basikal or kuda sekarang

Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2017 01:30 PM | Show all posts
Edited by kucingsenyum at 20-7-2017 01:47 PM
ipes2 replied at 19-7-2017 11:45 PM
adoi mahal nyer... tapi alhamdulillah dah buat and dah setel. takde la sakit sakit lagi, kan? :lol ...


Masa pergi klinik kesihatan Doc tak cek tempat tu,dia ingat sembelit je. doc bagi lactulose dan enema je. Adoii...dah buntu sbb tak tahan sakit setiap kali popo.  Lepas popo  sakit lagi. Doc klinik smua cakap buasir. Ubat buasir dari klinik, tradisional dan farmasi dah cuba tapi tak berkesan.  Bila jumpa doc pakar kpj ni baru tahu ada dua ketul skin tag dan ada anal fissure.
Macam mana doc klinik boleh salah?
Lepas operate ari tu sakitnyaa...nak jlan pun susah. thanks to painkiller.
Syukur ade medical card. Sekarang ni dah tak sakit lepas popo.
Dah boleh naik basikal dan tunggang kuda. hahaha

Ade kemungkinan ke anal fissure dan skin tag ni dtg balik?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2017 08:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Cikpenmerah at 23-7-2017 08:24 AM
kucingsenyum replied at 20-7-2017 01:30 PM
Masa pergi klinik kesihatan Doc tak cek tempat tu,dia ingat sembelit je. doc bagi lactulose dan  ...


Mahalnye kos..   tt dh ok ke? I pun kene jugak. Tapi blom nak operate lagi. Doc suggest untuk operate. Tp kalau bleh I nk cuba jgk alternatif lain dlu . Skrg tgh pakai cream DR.wheatgrass. Banyak testimoni anal fissure yg baik lps guna cream ni. Tp x tau lah mcm mne nnti. Sbb anal fissure ni kadang2 rasa mcm dh ok. Tp silap makan skit. Bleh jd balik..    
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2017 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
joz_a replied at 2-2-2016 06:05 PM
macamana blh jadi anal fissure? Means sembelit and then bila pass motion dubur luka ye?

Sy kne sbb sembelit teruk . Sembelit tu dh develop luka. Lepas tu kne plak diheria non stop sehari smlm. Mkn ubt ape semua dh x jln. So fissure pun jd makin teruk. Now dh 2 taun. Still takut lagi nk pegi hosp buat operation.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2017 07:59 AM | Show all posts
Cikpenmerah replied at 23-7-2017 08:22 AM
Mahalnye kos..   tt dh ok ke? I pun kene jugak. Tapi blom nak operate lagi. Doc suggest untuk  ...

Mula2 rasa mahal jugak. bila dah ok ni rasa berbaloilah sebab dah makin pulih dan dah tak sakit lagi. Kalau buat kat hospital kerajaan murah sket tapi sebab ade insuran medical card dan dah lame sakitnya, buatlah jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2017 05:13 PM | Show all posts
kucingsenyum replied at 20-7-2017 01:30 PM
Masa pergi klinik kesihatan Doc tak cek tempat tu,dia ingat sembelit je. doc bagi lactulose dan  ...

anal fissure ni start dgn constipation lah.
contoh mudah, kita dehydrated say in bulan puasa..so poo kita very hard dan ini boleh mengguris layer kat anal verge tu.. so, ada luka la sikit. Scratch dari poo mengguris tu akan mengumpulkan kulit yg terscratch tu yg lalu menjadi anal skin tag. area yg scratched tu, akan dipanggail anal tear; jika tak healed dan terus terexpose, akan jadi lah anal fissure. constipation juga akan meninggikan pressure ke atas veins dalam rectum tu..ini membawa kepada pengumpulan darah dalam veins kat anal verge tu, lalu terjadilah haemorrhoids ie buasir tu. sekian terima kasih

i tak sure if depa salah; i rasa maybe it is just a progression of things. depa check tak anus u masa tu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2017 03:21 PM | Show all posts
Doc klnik cek anus dia kata buasir. Doc klinik kesihatan tak cek anus dia bagi ubat sembelit je. Sebenarnya saya segan nak tunjuk  kat doc. Saya hanya pilih doc yang sama jantina je. Tapi masa gi cek kat hospital, doc lain jantina, saya terpaksa pasrah  walau muka ni dah segan  sgt.  

Mengapa anal skin tag selalu dianggap buasir? simptom sama ke?

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2017 01:58 AM | Show all posts
kucingsenyum replied at 26-7-2017 03:21 PM
Doc klnik cek anus dia kata buasir. Doc klinik kesihatan tak cek anus dia bagi ubat sembelit je. Seb ...

sy faham; semua org akan ada rasa segan dan malu..kecuali org putih ni hah..kita tak sempat nak explain pusing tgk dia dah bogel dah..sy tak berapa paham dgn mereka yg tak berapa segan tentang badan..tapi kita selalu tgk dlm tv internet depa ni selalu berbikini etc so tak lah trkejut. chaperone tak dtg lagi dah tinggal panties kita kena cpat cepat kata eh miss tunggu ye, sy kena kuar dari bilik awak sbb chaperone tak sampai lagi .

skin tag ni byk yg dari buasir yg dah kecut atau receded atau dah clooted over. berbezalah antara kduanya. maybe mereka tidak biasa. sy ada mrcs dan afrcs so sy biasa dgn hings like these
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2018 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Sadness92 at 9-1-2018 02:52 PM
Cikpenmerah replied at 23-7-2017 08:22 AM
Mahalnye kos..   tt dh ok ke? I pun kene jugak. Tapi blom nak operate lagi. Doc suggest untuk  ...


Hai cikpenmerah bole saya tnye kt mana awk beli dr wheatgrass tu..?dan adakah awk da sembuh selepas mengunaknnya?
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2018 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
kucingsenyum replied at 26-7-2017 03:21 PM
Doc klnik cek anus dia kata buasir. Doc klinik kesihatan tak cek anus dia bagi ubat sembelit je. Seb ...

Hi. Awk dah berapa lama kena anal fissure ni? Sebab sy pun baru kena dalam 4 bulan. Dalam sebulan beberapa kali pegi klinik sebab sakit.
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2018 02:53 PM | Show all posts
Ciknurr replied at 27-1-2018 12:24 PM
Hi. Awk dah berapa lama kena anal fissure ni? Sebab sy pun baru kena dalam 4 bulan. Dalam sebulan  ...

Sejak 2015..dekat 3 tahun.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2018 01:39 AM | Show all posts
Edited by ipes2 at 12-2-2018 05:04 AM

sy kena sekejap eg sebulan kot, sebab constipated.
so sy pastikan sy ''berlembut'' dgn area tu.
sakit sangat

sy ada lactose intolerance, ie minum susu je loose bowels;
so buat kan agar stools sy loose je
so minum air byk2, amik ubat anticontipations
amik painkillers dan minum susu agar takde stools yg keras
sy elakkan meneran
sy pendekkan semampu mungkin dari spending too long on the toilet
adoii, lama-lama sembuh pelan2

org yg kronik, yg tak amalkan sepertui diatas masa mula2 nye, bila chronic kena operate lah
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2018 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 9-2-2018 01:39 AM
sy kena sekejap eg sebulan kot, sebab constipated.
so sy pastikan sy ''berlembut'' dgn area tu.
sa ...

Hi ipes2 anal fissure awak ada skin tag tak? Selepas awak sembuh adakah skin tag awak hilang?
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 12:05 AM | Show all posts
Sadness92 replied at 25-2-2018 09:48 AM
Hi ipes2 anal fissure awak ada skin tag tak? Selepas awak sembuh adakah skin tag awak hilang?

ha ha
no, sbb i tau how not to let the epithelial cells tu terkumpul lalu membentuk tag dihujung tear yg membentuk fissure tu
sy minum susu byk2 dan air byk byk (sy lactose intolerance, minum susu je soft stools la, dan can even get diarrhoea lagi)
so after a few weeks of pain, i sembuh
i jugak amik byk2 painkillers (panadol 2biji dan ibuprogen 400mg every 6hrs  4 5 hari jugak..bila pain settled, mudah i nak uruskan

avoid constipation ye.
yg ada tag ni ialah yg chronic dah fissure nya
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 12:07 AM | Show all posts
Sadness92 replied at 4-3-2018 04:56 PM
Sy kena dlm 4bulan prna smbuh dlm 5hari slepas msok air sbab kluar drh dan sakit sngt..slepas itu bu ...

kena keep hydrated..tak nnt constipated tau..lagi teruk nnt bila poo kita keras
final treatment is of course surgical
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 12-3-2018 12:05 AM
ha ha
no, sbb i tau how not to let the epithelial cells tu terkumpul lalu membentuk tag dihujung  ...

Trime ksih reply yup saya ni da chronic la ni..tp prna smbuh 5hari means bole la smbuh spnuhnya sbab saya bca kt mcm2 forum ada gk yg da chronic bole smbuh dgn home treatment .skrg saya da slesai buat puasa mnom air sahaja. Dlm 4hari gk la xbab wlopon da start mkn sikit2..mse ni buat sya risau tkot constipation lg..saya ambil clenx tea tros bole bab and xconstipation..alhmdulillah skin tag mkin mgecil.. wlaupun ia mlnggar kwsn luka tp tidk sakit lg means anal fissure saya hmpir smbuh dlm 95%  .skrg cuma kne jge mkn and amek stool softener je..hope dprmudahkn.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 12-3-2018 12:07 AM
kena keep hydrated..tak nnt constipated tau..lagi teruk nnt bila poo kita keras
final treatment i ...

Rasanya skin tag ni akn hilg x kalau fissure tu smbuh?
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2018 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Sadness92 replied at 4-3-2018 04:56 PM
Sy kena dlm 4bulan prna smbuh dlm 5hari slepas msok air sbab kluar drh dan sakit sngt..slepas itu bu ...

So maknenye kalau puasa mnum air yg mcm awk bagitau tu akan hilang ke skin tag? Sbb skin tag sy ni ade lg. Sakit or tak sakit still ade hmm
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2018 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Sadness92 replied at 12-3-2018 03:05 PM
Trime ksih reply yup saya ni da chronic la ni..tp prna smbuh 5hari means bole la smbuh spnuhnya sb ...

Ambik stool softener tu maksud awk ape ye
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.096740s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list