Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
16653
View
190
Reply

Anal Fissure (Luka yg sering dianggap buasir)

[Copy link]

Author: faila    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 20-3-2018 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
kucingsenyum replied at 20-7-2017 01:30 PM
Masa pergi klinik kesihatan Doc tak cek tempat tu,dia ingat sembelit je. doc bagi lactulose dan  ...

Ambik mase berapa lama utk awk pulih lepas operate tu?
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2018 10:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Cikpenmerah replied at 23-7-2017 08:22 AM
Mahalnye kos..   tt dh ok ke? I pun kene jugak. Tapi blom nak operate lagi. Doc suggest untuk  ...

Ada perubahan ke pakai whetgrass tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2018 02:07 AM | Show all posts
Sadness92 replied at 12-3-2018 03:08 PM
Rasanya skin tag ni akn hilg x kalau fissure tu smbuh?

nope, tak sembuh. kami potong semasa op for the fissure tu biasanya.
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2018 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Ciknurr replied at 20-3-2018 10:12 PM
Ambik stool softener tu maksud awk ape ye

Ubt pelembut najis
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2018 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Ciknurr replied at 20-3-2018 10:41 PM
Ada perubahan ke pakai whetgrass tu

Saya da cuba tp xok gk dr wheatgrass tuh
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2018 03:15 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 21-3-2018 02:07 AM
nope, tak sembuh. kami potong semasa op for the fissure tu biasanya.

Ohh contoh anal fissure da sembuh tp skin tag ada lg ..akn mgangu ke skin tag tu dan ada kmungkinan akn jd luka blek ?
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2018 11:30 PM | Show all posts
Sadness92 replied at 24-3-2018 03:15 PM
Ohh contoh anal fissure da sembuh tp skin tag ada lg ..akn mgangu ke skin tag tu dan ada kmungkina ...

anal fissure tu terjadi, commonly bila hard stools, eg mcm hard fibre yg takleh didigest, campur dgn very dry stools sebab kurang air, bergesel dgn lapisan luar dekat anal verge tu ie anal rim tu.
geselan ini mengoyak lapisan luar tu, yg mengnadungi epithelial cells yg membentuk kulit pada anal verge tu. luka ini membentuk anal fissure. lapisan epithelial cells yg terkotak tu tergumpal, terkumpul kebelakang; gumpalan ini masih hidup sbb ia mengadungan epithelial cells tadi. ia continue utk membentuk kulit2 nye. ini menjadi skin tag. anal fissure yg sebetulnya, memang akan ada skin tag ini. jika luka kecik kerana terguris dek hard stools, dan tak menggumpal gumpalan epithelial cells tadi, maka ini taklah membentuk skin tag tadi dan the fissure yg terbentuk bukanlah significant dan sembuh dgn elok jika stools di loembutkan. inilah theory yg kita belajar di medical students dan semasa kerja sa a surgeon, i dpt tgklah process ini
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2018 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 25-3-2018 11:30 PM
anal fissure tu terjadi, commonly bila hard stools, eg mcm hard fibre yg takleh didigest, campur d ...

Ohh means walaupun luka fissure sembuh ada kmungkinan brulang balik la if ade skin tag ni? So kne jge mkn n tingktkn pgmbilan fiber dlm sharian untk pstikn anal fissure ni xkmbli la yea
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Sadness92 replied at 24-3-2018 03:12 PM
Anal fissure sembuh tp sstgh org je wt akn smbuh susa tau nk buat puasa air bdn pon akn turun mend ...

Dari bulan 9 haritu. Kejap baik kejap jadi balik. Kadang2 hampir give up taktau nak rawat mcm mane lg hmm
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2018 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pun kerap jugak kena anal fissure. Sakit sangat, nak buat itu sakit, buat ini sakit. Serba serbi tak kena bila yang bawah tu sakit. Jadi, aku ambik pendekatan "keluarkan secara pendek2 & perlahan"

Macam yang dr.ipes cakap sila "berlembut" kat bahagian tu. Jangan biarkan stools korang mengeras & yang paling penting, kalau stool keras tu taknak keluar, jangan diteran. Sila keluar dari tandas dan cuba lagi next time, makan pisang banyak2 ke, kasi stool tu lembut.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 07:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Ciknurr replied at 8-4-2018 08:16 PM
Dari bulan 9 haritu. Kejap baik kejap jadi balik. Kadang2 hampir give up taktau nak rawat mcm mane ...

Ohh lme gk.. caranye kne maintain mkn n pastikn najis xkras je..dlm sbuln ley smbuh..tp mmg susa nk maintain mkn..kite mkn ikot slera kn huhu..awk xprgi buat follow up kt pkar ke?
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 07:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Shirley23 replied at 11-4-2018 11:57 PM
Aku pun kerap jugak kena anal fissure. Sakit sangat, nak buat itu sakit, buat ini sakit. Serba serbi ...

Anal fissure awk da sembuh ke?..ada skin tag x
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Sadness92 replied at 12-4-2018 07:07 AM
Anal fissure awk da sembuh ke?..ada skin tag x

Dah ok dah, dah tak sesakit dulu sebab aku jenis yang sentiasa berhati-hati semasa "membuang". Hehehe. Takde skin tag uols.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 10:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Shirley23 replied at 12-4-2018 09:51 AM
Dah ok dah, dah tak sesakit dulu sebab aku jenis yang sentiasa berhati-hati semasa "membuang". Heh ...

Ohh mkn ubt cair njis ke?
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 10:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Shirley23 replied at 12-4-2018 09:51 AM
Dah ok dah, dah tak sesakit dulu sebab aku jenis yang sentiasa berhati-hati semasa "membuang". Heh ...

Lama da ke kena anal fissure..
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 05:06 PM | Show all posts
Sadness92 replied at 27-3-2018 09:33 AM
Ohh means walaupun luka fissure sembuh ada kmungkinan brulang balik la if ade skin tag ni? So kne  ...

no, the skin tags tu jika dibiar pon tak akan membuat anal fissure tu datang lagi; jika anal fissure tu dtg lagi, ha ada kemungkinan anal skin tag tu dtg balik.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2018 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Sadness92 replied at 12-4-2018 07:06 AM
Ohh lme gk.. caranye kne maintain mkn n pastikn najis xkras je..dlm sbuln ley smbuh..tp mmg susa n ...

Tak pernah pun. Sy pergi klinik je kalau sakit. Takut nak pergi hospital. Tp skrg ni makin kerap sakit. So sy rse the last choice tu mmg kena jumpa pakar. Takut sgt nak buat operation hmm
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2018 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 12-4-2018 05:06 PM
no, the skin tags tu jika dibiar pon tak akan membuat anal fissure tu datang lagi; jika anal fissu ...

Ohh tq ipes2 ats pencerahan
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2018 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Ciknurr replied at 13-4-2018 08:00 PM
Tak pernah pun. Sy pergi klinik je kalau sakit. Takut nak pergi hospital. Tp skrg ni makin kerap s ...

Yup better awk cek pkr..dri tangung lama2...smoga cpt smbuh..
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2018 08:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Tu laa. Ni pun tgh sakit. Awk dah sembuh ke? Ke masih tgh dlm rawatan?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.074850s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list