JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
10238
View
113
Reply

Anal Fissure (Luka yg sering dianggap buasir)

[Copy link]

Author: faila    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 15-4-2018 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Ciknurr replied at 14-4-2018 08:41 PM
Tu laa. Ni pun tgh sakit. Awk dah sembuh ke? Ke masih tgh dlm rawatan?

Anal fissure awk ada pendarahan tak?..saye blom smbuh lg..yup msih dlm rwtn..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2018 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Puasa dah nk dkt..ada ssiapa tak bole ksi tips untuk elak sembelit ketika puasa?sbab bila puasa kalau ade anal fissure ni xbole kurg air nnt jd smblit pula..
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2018 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Sadness92 replied at 12-4-2018 10:08 AM
Ohh mkn ubt cair njis ke?

Tak. Banyakkan makan buah-buahan (aku prefer buah pisang) & minum banyak air. Itu je cara aku nak lembutkan najis. Tapi kalau kesakitan uols tu berlarutan, lebih baik jumpa doktor.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2018 09:01 PM | Show all posts
just nak correct; title tu tak tepat sgt; buasir tu refers to haemorrhoids, kan?
(maaf sy tak biasa dgn terms sakit2 di tempat2 lain)
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2018 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Shirley23 replied at 18-4-2018 08:04 PM
Tak. Banyakkan makan buah-buahan (aku prefer buah pisang) & minum banyak air. Itu je cara aku nak  ...

Ohh cmtu..awk da sembuh spnuhnya ke skrg?
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2018 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 22-4-2018 09:01 PM
just nak correct; title tu tak tepat sgt; buasir tu refers to haemorrhoids, kan?
(maaf sy tak biasa ...

Yup buasir tuh haemorhoid
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2018 12:07 PM | Show all posts
Ciknurr replied at 20-3-2018 10:19 PM
Ambik mase berapa lama utk awk pulih lepas operate tu?

Dalam dua minggu. Doc supply ubat pelembut najis berterusan supaya najis yang lembut tidak mengganggu proses penyembuhan luka. Lepas sebulan dah totally ok. Alhamdulillah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2018 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam semua ,sy jgk tgh mengalami anal fissure, almost sebulan da jd disebabkn najis keras n besar so da jd luka, makin lama makin sakit smpai admit kt pantai 5 hari tu ,doktr ada wt scope n check, dia kata ada koyakan je and usus semua ok ,tp doktr pakar ckp dia x boleh nak wt surgery sbb sy tgh pregnant 4 bln lebih ,takut keguguran ..so dia prefer wt natural treatment ,sitzh bath ,mkn fibre,buah, minum ubat lembut najis ,mnum air bnyk ,n spu ubat gel ..tp semua tu x membantu langsung ,smpaikan sy x dpt nk mmbuang berhari2 ,last2 najis keras balik n rasa sakit sgt ,sy trpksa pkai enema utk mmbuang ..tp lps tu mmng rasa pedih ,tajam ,nyeri yang amat smpai sy x boleh tidur mlm ..sy sedih sgt ,apa yg patut sy buat nk cpt sembuh dr sakit ni ,disebabkan sakit ni sy ilang selera mkn ,kesian kn baby dlm kandungan sy mkn jgk sikit2.. Sy harap dpt pulih dlm tempoh terdekat sblm bersalin ..
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2018 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Sadness92 replied at 13-5-2018 09:02 AM
W'salam..Allah ksiannya awk..saya tau cmne rasanya kalau kne msa pregy..smoga cpt sembuh..gel apa  ...

Sy hari2 wt sitzh bath kak ,doc just bg gel biasa je ..lignocaine ..tp gel tu x de effect apa pun ,sy skrg sapu minyk gamat kt tmpt luka ..manjakani pun pernh try ,tp x brkesan jgk ...najis ttp keras even da mkn lactulose, mcm air gula tu ..ttp susa jgk nk mmbuang ..sjak kena anal fissure mmng x pena mmbuang dgn lancar ..da buntu cmne nk rawat ,rasa trauma sgt bila sakit
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2018 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Sadness92 replied at 13-5-2018 09:02 AM
W'salam..Allah ksiannya awk..saya tau cmne rasanya kalau kne msa pregy..smoga cpt sembuh..gel apa  ...

Cmne akak boleh sembuh dlm 10 hari tu ? Boleh kongsi tips
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2018 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Fyzaaa replied at 13-5-2018 10:40 AM
Sy hari2 wt sitzh bath kak ,doc just bg gel biasa je ..lignocaine ..tp gel tu x de effect apa pun  ...

Tips jgn stress bila stress akn libtkn sistem pghdmn lemah sbab tuh awk mkn ubt cair najis pown xmmbntu .
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2018 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Sadness92 replied at 13-5-2018 10:51 AM
Akak mkn bubur je n mkn ubt cair najis...wt sitz bath serbuk manjakani jnma jamu jelita..akak ltak ...

Ohhh yekee ,hurm ..tp tula sy law mkn makanan yg solid pun mmng susa nk mmbuang. Trpksa mkn bubur or oats ,hope dpt la sembuh cpt2 ,da tak thn nk menanggung sakit ..semua kaedah da cuba ,x tau knp masih susa nk mmbuang secara normal ..
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2018 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Sadness92 replied at 13-5-2018 10:51 AM
Akak mkn bubur je n mkn ubt cair najis...wt sitz bath serbuk manjakani jnma jamu jelita..akak ltak ...

Sy prnh try pkai neo healer kak ..tp pedih sgt2 ,rupanya org preggy x digalakkan pkai, hopefully gamat ni dpt mmbantu ,
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Fyzaaa replied at 13-5-2018 03:31 PM
Ohhh yekee ,hurm ..tp tula sy law mkn makanan yg solid pun mmng susa nk mmbuang. Trpksa mkn bubur  ...

Aamiin hrp awk cpt smbuh..awk pregy anak kbrpa ea?
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Fyzaaa replied at 13-5-2018 03:34 PM
Sy prnh try pkai neo healer kak ..tp pedih sgt2 ,rupanya org preggy x digalakkan pkai, hopefully g ...

InsyaAllah..nt kalau da sembuh guna gamat gtau tau..akak nk try gk nt..
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Sadness92 replied at 14-5-2018 09:55 AM
Aamiin hrp awk cpt smbuh..awk pregy anak kbrpa ea?

Pregnant anak sulung ...huhu ,akak nk tnya ..akak de skin tag ke ,atau bengkak atau ada kulit yg membonjol and rasa sakit lps mmbuang ? Sy skrg rasa cm semakin bnyk ada dr masa mula2 kena ,tkot plk tetibe kne buasir ...tp doktr check dulu kata tu anal fissure ja
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 02:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak ade skin tag tp da kecil sngt mcm nk hilg..awk buka cht akak ade pm fb akak..sng nk bual..
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2018 05:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Sadness92 replied at 14-5-2018 02:11 PM
Akak ade skin tag tp da kecil sngt mcm nk hilg..awk buka cht akak ade pm fb akak..sng nk bual..

Akk sy da da reply n da add da kt fb
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2018 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 3-2-2016 02:35 AM
Hmmm, saya penah jawab pasal anal fissures ni.. ada oarng tanya ari tu.. kemana thread tu ek?
Pen ...

Salam tuan. Sy baru lepas operation anal fissure hari ni dah 9 hari dari tarikh operation. Masalah sy, bhgian anal tu susah nk terbuka bila nk buang air besar. Terpaksa meneran. Sy dh cuba 'berlembut' tapi dia buatkn saya 6 kali masuk bilik air tapi tak kluar juga. Cara yg boleh sy lakukan meneran dgn kuat.

Sy dh ikut pemakanan yg betul selepas operation. Makanan fiber. Oat prune,kekacang,sayur2an dan buah2an tapi masih keras lg poop tu.pelembut najis pun sy ambil. Tak ambil nasi dan daging merah.

Sebabkn teran atau selepas membuang sy akan sakit lebih kuran 6 ke 8 jam walaupun dh 9 hari operation dan makan pil killer.

Bagaimana cr sy nk mudahkn bagian tu terbuka dgn mudah utk bowel movement tanpa meneran yg kuat. Sy dh cuba tapi x boleh. Bagaimana nk kurangkan sakit selepas membuang dan cara pemakanan yg betul bg melembutkn najis.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2018 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
kucingsenyum replied at 19-7-2017 12:13 PM
Saya kena anal fissure sejak 2015. Saya baru buat lateral spinchterotomy dan operate buang skin tag. ...

Salam. Sy pun baru lepas operation anal fissure dah 9 hari dari tarikh operation.

Masalah yg sy hadapi.
1. Bahagian anal tu susah nak terbuka utk membuang. Mnybbkan sy teran dgn kuat. Klu sy tak teran dgn kuat ia buatkan sy 6 kali keluar masuk bilik air tanpa membuang . Bgimana cara hadapi masalah ni.

2.sy dh follow diet yg sepatutnya fiber oat ,food,prune,kekacang,sayur2an,buah dan pelembut najis malah tak mengambil nasi dan daging merah.

3.selepas bowel movement wlupn dh 9 hari operate sy akan sakit dalam 6 ke 8 jam. Wluoun dh makan pil killer. Bgimana puan hadapi masalah ini jika ada.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.109157s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list