JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
10237
View
113
Reply

Anal Fissure (Luka yg sering dianggap buasir)

[Copy link]

Author: faila    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 12-10-2018 01:52 AM | Show all posts
Rizalz replied at 11-10-2018 08:12 PM
Salam tuan. Sy baru lepas operation anal fissure hari ni dah 9 hari dari tarikh operation. Masalah ...

ya, masaalah yg sgt biasa
factor mula2 ialah sakit
inilah yg paling teruk
yg lainnya ialah dehydrated kerana mesia itu sgt kuat kita peluh (sy disini, 1 kali sebulan pon tak berpeluh). ajdi, really rehydrate your self, mkn food yg lembut kan faeces dan jika truely ade stricture ke apa pada anus yg awak rasa due to op, kenalah tell the surgeon balik that u r restricted
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2018 01:56 AM | Show all posts
Rizalz replied at 11-10-2018 08:24 PM
Salam. Sy pun baru lepas operation anal fissure dah 9 hari dari tarikh operation.

Masalah yg sy ...

hmmm kena tell the surgeons tu
call secretary depa ask for quick review in opd
kot kot injuries to internal parts ke or ada infections ke or abscess
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2018 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
hai..sya jgk alami anal fissure nie lps brsalin dkt sbln jgk..xtahan sgt sya decide utk operate..dan dh operate under insurans 2k ++ jgk laa tgk bil.. dh dkt 6 mnggu ++ dh..sya mnyusu ank..slma tempoh 2 mnggu pnyembuhan sya dberikn ubt lmbut najis,daflon dan tahan sakit..nk mkn ubt takut..mnyusu kn..mcm2 pk..takut risiko pd susu bayi..tp mslhnya skrg nie..sya membuang ada rsa sakit sikit dan kluar drh..trkejut sya..tp lps 2 xsakit..mcm sblum nie sakit sgt lps membuang..nk gerak pn ssh..sbb sakit..nk jga baby lg laa xleh..stakat mnyusu je sblum nie..buang angin pn sakit sgt..persoalan sya..apa yg sya bca..anal fissure nie leh jd balik wlau dh operate..dr jgk ckp mcm 2..skrg sya rsau..adkh luka bru nie akn jd makin truk..adkh xada hrpn nk sembuh sbb dh luka balik..atau leh sembuh..tp apa ubt yg leh sya gna utk sembuhkn luka nie..skrg gna gamat..sbb xthu nk pkai ubt apa yg okay..ikut pngalaman sya dlu sya pkai gamat jgk..tp xoky jgk..operate last choice sya..mcm mn ye..hrp ada yg leh membantu..takut kna operate lg je..sbb bru jd..mybe slh sya ssh jga mkn bru2 nie..air pn kurang..
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2018 03:39 AM | Show all posts
annyyssm replied at 15-10-2018 02:25 PM
hai..sya jgk alami anal fissure nie lps brsalin dkt sbln jgk..xtahan sgt sya decide utk operate..dan ...

hai dan salam Any.
Anal Fissure common selepas bersalin (selain dari budak, org tua, org yg constipated, org yg anak intercourse, org yg dehydrated etc etc). jarang je kena operate (sebab cara lain byk nyembuhkan, dan operation tu dekat sgt sgt dgn anal sphincters..terkerat sikit je bocor la anus, or terketat pon boleh, ada stricture  etc tapi ini jarang)..

recurrence? ya, boleh; if dah kena sekali, boleh kena sekali lagi.

ye if luka balik dan sakit, mungkin lah ada sekali lagi tear tu.

minum air byk2, ini generally sgt baik pon utk kesiahatan
ambik lactulose 20mls 3 kali sehari utk lembut kan stools
amik fibres byk byk esp dgn cereal tu

insyAllah benda ni common tapi bila extra problem nya, kena ditangani betul2 dan Ani kena usaha menjaga nya
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2018 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 16-10-2018 03:39 AM
hai dan salam Any.
Anal Fissure common selepas bersalin (selain dari budak, org tua, org yg const ...

klau mkn lactulose nie..ada effect apa2 pd susu ibu x.?? bru2 nie ada p klink..katanya xada..dan dia bgi ubt lactulose 10ml shari..adkh enck sya ptut ambl 3x shari..dan smpai bla sya hrus ambl ubt
klau sya ambl brtrusan smpai luka sembuh..adkh akn effect susu bdn.??

jd encik..klau sya dpt jga pmknan dan lmbutkn tahi..insyaAllah..luka nie ada hrpn nk sembuh..skrg nie luka nie ada drh bla mmbuang tp dlm setitik dua mcm 2..mcm sblum operate..drh trun mcm air..
dan rsa sakit luka nie xsma mcm dlu..msih leh bt aktiviti dgn baik..dan ada lg prsoalan sya..klau trlalu lasak dan bnyk prgerakn..adkh luka akn jd makin truk dan ssh sembuh..
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2018 02:04 PM | Show all posts
annyyssm replied at 18-10-2018 09:04 PM
klau mkn lactulose nie..ada effect apa2 pd susu ibu x.?? bru2 nie ada p klink..katanya xada..dan d ...

lasak dlm pergerakan tu tak lah buat things worse
tapi constipation akan buat things worse

hmmm ni ada haemorrhoids jugak ke?
dua2 ni boleh berlaku bersama esp after pregnancy

lactulose 15-20mls TDS mmg kami guna, malah tambah dgn mcm2 lagi utk lembut kan stools

tapi if sampai berdarah lagi, gi lah jumpa surgeons tu balik call secretary nye
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2018 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 19-10-2018 02:04 PM
lasak dlm pergerakan tu tak lah buat things worse
tapi constipation akan buat things worse


x..buasir xada..hnya anal fissure..skrg nie bla najis lembut (sbb mkn ubt lactulose) dan sya pn amalkn utk brlembut ketika membuang rsa sakit dan drh xada..cma kdg2 rsa jgk pijar2..mybe sbb luka msih ada..dan sya kna elakkn najis jd keras..ttg jmpa kmbli pkar..sya akn rujuk pd dr yg merawat sya smula jika luka bru nie msih xsembuh..sbb itu cra trbaik dr biar melarat dan luka lebih truk..
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2018 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau operate, lama ke kena tahan kat hospital? Insurance medical card mcm prudential cover tak sakit ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2018 02:46 PM | Show all posts
Kasper replied at 21-10-2018 08:48 PM
Kalau operate, lama ke kena tahan kat hospital? Insurance medical card mcm prudential cover tak saki ...

bergantung
sepatutnya tak lama
op nyer simple n kecil
tapi delicate
dulu sy buat surgery
ada MRCS dan AFRCS tau sy ni, on top of MRCP
dan pernah la assist this op
boss tak bagi wat sendiri sbb kena ada delicate knowledge of that area
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2018 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Fyzaaa replied at 12-5-2018 09:21 PM
Salam semua ,sy jgk tgh mengalami anal fissure, almost sebulan da jd disebabkn najis keras n besar s ...

Hi sis fyzaa. Sy dh guna wheatgrass dlm setaun. Tp on off. Bg sy wheatgrass sgt2 membantu. Esp bila dh luka. Letak waktu malam, pagi tu dh bleh membuang mcm byase. Sy pun tgh pregnant. Skrg dh 7 bln. Alhamdulillah. Membuang xde masalah sbb sy ambik susu waktu pagi. Tgh hri sy ambik minyak ikan untuk regangkan otot2 yg tegang. N mlm sy ambik pil kalsium.  Stkt ni masih ok. Sy ambik semua ni drpd shaklee.
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2018 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Fyzaaa replied at 12-5-2018 09:21 PM
Salam semua ,sy jgk tgh mengalami anal fissure, almost sebulan da jd disebabkn najis keras n besar s ...

Sy ade dua anal fissure. Yg satu dh sembuh. N satu lg sy kne jaga xnak bg luka lg. Kadang2 kalau time nk membuang. Kne pegang dkt bahagian luka untuk ttup luka tu. Xnk bg bergesel dgn najis. Terpkse sis. Skrg sy cuba ikhtiar nk bg sembuh yg satu lg ni. Dua2 pun cronic fissure. Jgn pakai seluar ketat2 ye sis. Kne pakai seluar longgar nk bg cpt smbuh. Pstikn tmpt tu sllu kering. Sapu minyak atau pelembab mcm wheatgrass. Wheatgrass ni dye lembabkn kwsan tu. Bg x kering. N bg smbuh luka jgk.
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2018 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa yg sy knl pasti skrg, jgn mkn mknn yg ade gluten. Tepung gandum.. Cekodok tu.. Mmg xmkn dh.. Kalau mkn tu. Fissure akn jd blik. Nasi tak de masalah. Mknn yg ade gluten je kne jauhkan. Kuey tiaw.. Mknn yg asal nye dri gndum. Cuba google mknn2 lain yg ade gluten. N try elak drpd mkn tu semua. Lg satu mknn mcm kacang,oat n cerial. Kne kurangkan jgk. Lbihkan buah2 han n sayur. Tp jgn over jgk. Kne pandai2 bajetkn portion mkn ye. Pisang pun kalau nk mkn jgn banyak2. Sbb dye akn buat najis jd bulky or besar. So, berpada2 lah .
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2018 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Ciknurr replied at 20-3-2018 10:41 PM
Ada perubahan ke pakai whetgrass tu

Ade sis.. Bnyk sgt perubahn .
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2018 08:21 PM | Show all posts
annyyssm replied at 19-10-2018 10:20 PM
x..buasir xada..hnya anal fissure..skrg nie bla najis lembut (sbb mkn ubt lactulose) dan sya pn am ...

approach yg baik Any
make sure jgn constipated ye?
so, mkn byk fibres dan amik lactulose tu
lama kadang2 utk sembuh kan
good luck, insyaAllah ok nnt
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 08:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Fyzaaa replied at 12-5-2018 09:21 PM
Salam semua ,sy jgk tgh mengalami anal fissure, almost sebulan da jd disebabkn najis keras n besar s ...

Sis dh smbuh ke? Dh deliver bby?

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Cikpenmerah replied at 16-11-2018 05:26 PM
Apa yg sy knl pasti skrg, jgn mkn mknn yg ade gluten. Tepung gandum.. Cekodok tu.. Mmg xmkn dh.. Kal ...

Btul uh suma tuh saya pown da kaji..tp mgatal gk nk mkn mknan tpung2..tht yla pai skang saya stil on of dgn AF ni..
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2018 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
annyyssm replied at 15-10-2018 02:25 PM
hai..sya jgk alami anal fissure nie lps brsalin dkt sbln jgk..xtahan sgt sya decide utk operate..dan ...

Haii ,sy pun bru lps brsalin ..tp sy da kne lme anal fissure ni sblm pregnant ,,klau ade fb ,boleh x add sy ..or bg fb awk ,nk share bout anal fissure ,sbb sy trpkir nk operate gk ..
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2018 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
kucingsenyum replied at 7-2-2018 02:53 PM
Sejak 2015..dekat 3 tahun.

Cik kucingsenyum...sy pun trpkir nk operate jgk ,tp nk taw details operate jnis ape ye ,boleh x add fb sy ,or bg fb cik sbb nk taw lanjut sal ni
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Rizalz replied at 11-10-2018 08:24 PM
Salam. Sy pun baru lepas operation anal fissure dah 9 hari dari tarikh operation.

Masalah yg sy ...

Encik skrg da ok ke ..x rasa sakit da ?
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
annyyssm replied at 15-10-2018 02:25 PM
hai..sya jgk alami anal fissure nie lps brsalin dkt sbln jgk..xtahan sgt sya decide utk operate..dan ...

Puan skrg da ok ke ..sakit lg tak ?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.119983s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list