Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
14677
View
140
Reply

Kenapa Tunku Abdul Jalil Begitu Disayangi Rakyat Johor?

[Copy link]

Author: CARI-LTS    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 7-12-2015 03:59 PM | Show all posts
pooh~key replied at 7-12-2015 03:43 PM
Ya allah sis. Ada benarnya apa yang diperkatakan oleh sis. Buat akak insof seketika. Dalam pada ke ...

Yg kurik itu kundi, yg merah itu saga, yg baik itu budi, yg indah itu bahasa.  Begitulah cantiknya pantun melayu melakar ayat untuk menggambarkan betapa bahasa boleh mendamaikan. Boleh mengesankan rasa hormat dan segan orang kpd kita. Malah P. Ramlee menulis kata2 "tiada kata secantik bahasa......."
Ada lagi sebuah lagu lama yg senikatanya berbunyi "jgn berlagak sombong, mcm katak bawah tempurung, walau harta berkarung, budi bahasa juga dijunjung".
See, bahasa yg indah itu sebenarnya bahasa ehsan dan perdamaian, mahal yg tak bermodal.  Jadi kenapa diabaikan?


Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
nolya replied at 7-12-2015 03:59 PM
Yg kurik itu kundi, yg merah itu saga, yg baik itu budi, yg indah itu bahasa.  Begitulah cantiknya ...

Kerna ummah sudah tiada masa untuk karang ayat bunga2 kot sis gamaknya, tak macam dulu... Sekarang ni ummah terpaksa pikir macam mana nak tingkatkan ekonomi keluarga terlebih dahulu, gamaknya...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 04:02 PM | Show all posts
Orange1 replied at 7-12-2015 03:43 PM
Helloooo bangsatttttt wartawan cariiii, kenapa ko tak longgokkan aje article ko ni kat thread TJ sat ...

wartawancari ni ada class tersendiri katanya..

sat lagi dia pi mengadu kat admin6, nangis meraung2 dia kena bahan dgn forumer hari ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
mak_wa95 replied at 7-12-2015 03:49 PM
baca jer..
kalau betul2 gosip saya skip..


Itulah mak wa..kena pilih2....
Yg tu mmg kesianla... dah tua2 ni kena gtu anak2 bc nnti malu..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 04:08 PM | Show all posts
nolya replied at 7-12-2015 03:39 PM
Buat apa nak berdendam2 dgn ahli2 forum yg ada kat sini.  Prinsip aku senang aje. Faham kalau kita ...

thread ni dah ke laut.

btw i stuju dengan uolss.

kalau semua sama pendapat xperlu forum yg mmg tujuan asalnya utk diskas

tapi leh jadi tmpt menabur fitnah juga
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
mak_wa95 replied at 7-12-2015 04:02 PM
wartawancari ni ada class tersendiri katanya..

sat lagi dia pi mengadu kat admin6, nangis merau ...

Class tersendiriiii lah sgtt....selalu bukak threaddd baru keluarrr gua org dah puasss ulasssssssss dia baru nak terhegehhhhhh2 bukak threadd.
Takyahh ngaduuu kali ni, dah siappp tagged gituu
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 04:10 PM | Show all posts
pooh~key replied at 7-12-2015 04:02 PM
Kerna ummah sudah tiada masa untuk karang ayat bunga2 kot sis gamaknya, tak macam dulu... Sekarang ...

Tak salah kalau ummat sibuk mencari nafkah tapi tak semestinya hilang pedoman dlm berbahasa. Di situlah akhlak kita. Bila orang suka dan hormat kpd kita, rezeki mudah mendekati, tapi kalau orang dah benci kerana bahasa kita yg kasar, dianggap biadap, orang akan lari, rezeki juga payah dicari.  
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
nolya replied at 7-12-2015 04:10 PM
Tak salah kalau ummat sibuk mencari nafkah tapi tak semestinya hilang pedoman dlm berbahasa. Di si ...

Ya allah, patutlah rezeki akak dok melimpah ruah sekarang ni. Baru jah jumaat lepas mesin autopay parking kat area tempat kerja akak ni dermakan seringgit kat akak. Alhamdulillah...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 04:13 PM | Show all posts
qronaldo7 replied at 7-12-2015 04:08 PM
thread ni dah ke laut.

btw i stuju dengan uolss.

Kan sudah dikata, mulut tempayan bolehlah ditutup, mulut manusia..tau2 aje le.  Yg ditulis boleh je dibaca, tapi nak percaya jangan......anggap je berita diangin lalu.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 04:15 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 7-12-2015 04:07 PM
Itulah mak wa..kena pilih2....
Yg tu mmg kesianla... dah tua2 ni kena gtu anak2 bc nnti malu..

benda aib/jahat ni, gitu lah..
7 keturunan orang sebut.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 04:17 PM | Show all posts
Orange1 replied at 7-12-2015 04:08 PM
Class tersendiriiii lah sgtt....selalu bukak threaddd baru keluarrr gua org dah puasss ulassssss ...

wartawan  copypaste...
saya dah calling2...
xberaninya dia nak keluar...

selamanya depa akan buat keje mcm ni...
admin dok bekap


Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 04:18 PM | Show all posts
pooh~key replied at 7-12-2015 04:12 PM
Ya allah, patutlah rezeki akak dok melimpah ruah sekarang ni. Baru jah jumaat lepas mesin autopay  ...

Dlm limpahan rezeki haruslah bersyukur, InsyaAllah akan diberikan banyak lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
nolya replied at 7-12-2015 04:18 PM
Dlm limpahan rezeki haruslah bersyukur, InsyaAllah akan diberikan banyak lagi.

Alhamdulillah akak sudah bersyukur. Mudah-mudahan lepas ni mesin tersebut dermakan 2 ringgit pula pada akak.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Alfatihah. Kalau boleh tak nak bukak fb buat masa ni, sedih tengok gambar2 dekat feed. TT
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 05:00 PM | Show all posts
apa punca muda sangat kena kanser hati ea....
patutnya anak2 raja ni pemakanan terjaga rapi...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 05:15 PM | Show all posts
pooh~key replied at 7-12-2015 04:12 AM
Akak nak tanya soalan bimbo sikit. Kenapa shortform TJ pula? Bukan sepatutnya guna shortform TLJ ke? ...

kakak puji sis secara jujur mengaku diri bimbo...tahniahlah sis
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 05:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Modngengade replied at 7-12-2015 05:15 PM
kakak puji sis secara jujur mengaku diri bimbo...tahniahlah sis

Bukan sis. Nampak gayanya sis perlu asah skill kefahaman sis, supaya tidak pula sis yang nampak bimbo. Soalan itu yang bimbo sis, bukan akak.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 05:19 PM | Show all posts
pooh~key replied at 7-12-2015 08:12 AM
Ya allah, patutlah rezeki akak dok melimpah ruah sekarang ni. Baru jah jumaat lepas mesin autopay  ...

seringgit dah tak bernilai skrg sis....motip gembira sgt....
kakak kalau jumpa seringgit kakak ludah jer, pastu bangla kt belakang akak yg kutip...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 05:21 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 7-12-2015 04:29 AM
Tmj dia nak dikenali ngan tmj..tengku mahkota johor...

So kita ikutlah apa yg org tu suka..

hahaha....kakak dah tukar nama dia kepada booh~reet  dan beliyau gumbira dgn nick baru iteww  sis....
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Modngengade replied at 7-12-2015 05:19 PM
seringgit dah tak bernilai skrg sis....motip gembira sgt....
kakak kalau jumpa seringgit kakak lu ...

Akak syak sebab tak pernah dibuat orang pergi sumbat wang kertas 50 ringgit pada mesin autopay jah sis, melainkan kat pavi. Kalau tak, tuah akak pada masa tu mungkin lebih lagi.

Untuk menjawab kekonfiusan sis, akak tiadalah gembira pun. Akak senyum sinis jah masa tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.085314s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list