Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
15904
View
105
Reply

MEDICAL FORUM: Jika ada masa, baca la (2 minit je)

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Post time 15-6-2016 08:38 PM | Show all posts
Dr AM Ipes, BMedSc (Hons) MB BCh BAO DipCVSMed MSc (Hons) MRCS AFRCS MRCP


yang short form atas tu stand for what ahh??

yang i tahu dr tu doctor..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-6-2016 01:52 AM | Show all posts
ogata replied at 15-6-2016 08:38 PM
Dr AM Ipes, BMedSc (Hons) MB BCh BAO DipCVSMed MSc (Hons) MRCS AFRCS MRCP

Ha ha Ogata.. yg paling penting ialah MB BCh tu la, yg bawak gelaran doctor
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2016 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa ambil biomedical sc sekali
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2016 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak tanya saya badan kurus sgt. Mcm mana nk tmbah berat badan   thank you
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2016 03:16 PM | Show all posts
fifilalala replied at 18-7-2016 12:50 AM
Kenapa ambil biomedical sc sekali

Oh, tu masa i tahun 3 medic; 11 org dari class I direkomenkan oleh University senate untuk buat double degree..alhamdulillah.. maka i pon buatlah... penat tau.. tapi alhamdulillah lah dapat BMedSc sama, marks tinggi masa tu so Univ bagi i Honours; sekarang i dah agak malas..doakan bir rajin rajin ye?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2016 03:17 PM | Show all posts
fifilalala replied at 18-7-2016 12:52 AM
Nak tanya saya badan kurus sgt. Mcm mana nk tmbah berat badan   thank you

berapa umur awak?
i pon dulu camtu
tell me your height, weight, gender and age

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2016 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 19-7-2016 03:16 PM
Oh, tu masa i tahun 3 medic; 11 org dari class I direkomenkan oleh University senate untuk buat do ...

Owh you dulu uni mana?
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2016 03:24 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 19-7-2016 03:17 PM
berapa umur awak?
i pon dulu camtu
tell me your height, weight, gender and age

168 55kg female 22 y/o kalau bmi okay dah sbnrnya, tapi i still nmpak kurus. I bukan nk gemuk, cuma nk tmbh sikit je lagi berat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2016 04:06 PM | Show all posts
fifilalala replied at 19-7-2016 03:24 PM
168 55kg female 22 y/o kalau bmi okay dah sbnrnya, tapi i still nmpak kurus. I bukan nk gemuk, cum ...

168 is a good height for a aldy.
22F??
alahhh.. tunggu je jap lagi...wieght u akan naik sendiri!
jgn risau pasal weight u lah if u r only 22 and u are a female
it is something guaranteed, that your weight akan naik soon
if tak naik to 60kg by the time u 25, i bagi u RM20 free
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-7-2016 04:23 AM | Show all posts

I dulu uni kat Ireland.
Best tak masuk uni dalam negara?
Sure best kan in mesia
i tak dpt rasai semua tu
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2016 02:12 PM | Show all posts

@ipes2

usu nak tanya ni..mohon jgn gelak hokey..

tentang potassium..sb usu suka makan buah durian..partner usu ckp tak elok mkn durian sb kandungan potassium tinggi. Jadi usu nak taulah kebaikan dan keburukan potassium dlm badan kita.  ok..ok..usu tau boleh gugel..tp nak la dgr dari doktor..dah alang2 ada doktor kan sini kan.. point dia.. usu kalau jumpa durian..mmg tak reti nak tolak..  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-9-2016 04:25 AM | Show all posts
Edited by ipes2 at 9-9-2016 04:26 AM
UsuFie replied at 5-9-2016 02:12 PM
@ipes2

usu nak tanya ni..mohon jgn gelak hokey..

tak la setinggi banana potassium nye (ie Kalium, ie K+)
K+ ni penting lah; tapi badan kita dan kidney kita akan kawal aje.
banana tu tinggi K+ nye, org yg mkn byk banana dan kebetulan mkn ubat yg side effects nya ialah pertambahan K+ dalam darah, ha ini boleh jadi issue la.
K+ ialah yg kita suntik dalam prisoner yg kita nak hukum mati kat USA tuh

no, durian tak bahaya like that... tapi durian tu byk sgt sugar nya, so hati hati if u r diabetic
byk fat jugak, tapi bukan cholesterol (dlm bdn, jika byk sgt, fat ni akan ditukar jadi cholesterol jugak)
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2016 09:38 AM | Show all posts
ipes2 replied at 9-9-2016 04:25 AM
tak la setinggi banana potassium nye (ie Kalium, ie K+)
K+ ni penting lah; tapi badan kita dan ki ...

tq ipes.....

terus usu copypaste bagi kat partner baca..

maksud tersirat..mohon beli lagi durian..musang king dah turun harga..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2016 05:39 AM | Show all posts
UsuFie replied at 9-9-2016 09:38 AM
tq ipes.....

terus usu copypaste bagi kat partner baca..

No problemo
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2016 01:08 AM From the mobile phone | Show all posts
nak tanye, kenapa rasa kebas dekat geraham atau gusi. rasa macam tengah kemam gula2. pastu rasa macam kebas ke cemana ntah area telinga pastu  leher.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-9-2016 02:16 AM | Show all posts
deekhan replied at 30-9-2016 01:08 AM
nak tanye, kenapa rasa kebas dekat geraham atau gusi. rasa macam tengah kemam gula2. pastu rasa maca ...

hmmm, i tak pulak pernah jumap symptoms semacam ini.
kalau org in 40s or 50s dan ada chest pains with kebas kat jaw, tu mungkin angina dan eloklah jumpa cardiologist.. tapi is isolated symptoms je, susah nak predict apa kah ia. best to enquire from a dentist to be honest
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2016 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 30-9-2016 02:16 AM
hmmm, i tak pulak pernah jumap symptoms semacam ini.
kalau org in 40s or 50s dan ada chest pains ...

pastu kalo rase sakit lutut tu cemana. rasa bile berjalan or berdiri lame.
tangan pulak rasa macam lemah. cemana nak cakap. katakan nk kupas isi langsat tu,  jari tak kuat. cemana yer. rase lemah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-10-2016 11:38 PM | Show all posts
deekhan replied at 30-9-2016 10:52 PM
pastu kalo rase sakit lutut tu cemana. rasa bile berjalan or berdiri lame.
tangan pulak rasa maca ...

kalau sakit lutut sebab lama beridir, that is quite common, maybe early osteoarthritis (OA) jika sakit masa you buat exrtion eg berjalan. in its self, ianya bukanlah suatu symptoms yg dan suatu disease yang serious dan you kena amik precaution semacam pesakit OA yg lain. I pon ada early OA in my lower spine.

If symptoms tgn / jari rasa macam tak kuat, dan ianya ketara, eg u pegang cawan terjatuh cawan tu sebab weakness in your fingers, than you should consider jumpa doctor. After assessment, evaluation, undergoing physical examination dan several relevent investigations, that doctor can help with the diagnosis and potential management of the condition.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2016 01:53 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 9-9-2016 04:25 AM
tak la setinggi banana potassium nye (ie Kalium, ie K+)
K+ ni penting lah; tapi badan kita dan ki ...

Dr....kenapa dorang inject K+ kat prisoner yg nak dihukum mati.....K+ blh melemahkan saraf-saraf ke...atau blh meninggal tanpa sakit....

Bermakna pisang tak elok di makan selalu iya Dr?...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-10-2016 06:34 PM | Show all posts
jazaa100 replied at 14-10-2016 01:53 AM
Dr....kenapa dorang inject K+ kat prisoner yg nak dihukum mati.....K+ blh melemahkan saraf-saraf k ...

Potassium, atau K+, ni narrow je range dia dalam darah: 3.5-5.0 je. Beza dgn Sodium ie Na+. Dua dua ni adalah antara byk garam garam yag terdapat dlm darah kita. K+ ni di balancekan oleh buah pinggang dgr amat halusi (tu yg bila org kidney failure tumati, diamati sebab jantung). setiap degupan jantung bergantung pada balance K+, Ca2+ dan Na+ ions yang kuar masuk dari dalam sel jantung tu;ini berlaku dlam beberapa miliseconds je.. ianya sgt delicate dan badan kena contrl dgn sgt hati hati.

Bila hukuman mati dijalankan, org itu disuntik dgn beratus mmol K+ ni, tetiba je K+ levels dalam darah naik mendapat dalam masa beberapa minit je. Jantung dia pun goes into Vetricular Fibrillation lah, dan akhirnya Asystole (tengok thread lama yg i letakpasal heart attack). Itu sebab dia mati.

Pisang is a good supply of K+. yang masuk dgn pisang, masuk memalui perut, dan ianya sempat dicontrol oleh badan dgn mudah dan senang, dan takakan mati sbb tu jelah.. jika byk pon, buah pinggang akan sempat control, buang dalam air kencing, dgn mudah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079429s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list