JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
13694
View
101
Reply

MEDICAL FORUM: Jika ada masa, baca la (2 minit je)

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Post time 16-10-2016 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 16-10-2016 06:34 PM
Potassium, atau K+, ni narrow je range dia dalam darah: 3.5-5.0 je. Beza dgn Sodium ie Na+. Dua du ...

Owh.... TQ Dr.....


Lagi satu kan Dr...sebuy pasal pisang, akk ada baca, utk meningkat kn paras Serotonine (sry klu silap spelling), di galakkn mkn pisang....apa lg mknan yg blh menibgkatkn paras serotonine tu Dr.....tak de ke supplement yg blh membantu....

*serotonine ni utk mengelakkn depression kan Dr....


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-10-2016 08:26 PM | Show all posts

ye serotonin tu byk dlm pisang.
tapi ianya bukan lah boleh di tambah tambah gitu aje.
hampir kesemua benda dlm badan kita tidak boleh tambah gitu gitu aje.
contohnya, jika kita anemai ie Hb rendah, kita tidak boleh minum aje darah, tak akan diserap Hb nya.
Juga, byk causes of Hb rendah ni, jika kita dapat transfusion pon, 3-4 minggu turun balik.. kena pulihkan cause nya.

Walaubagaimanapun, eloklah mkn pisang dan buahan, kerana semua ini berkhasiat..banding dgn macD, mkn warung etc..
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2016 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
seronok lepak bod ni!! mcm2 info ada!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2016 10:48 PM | Show all posts
PongKang replied at 17-10-2016 05:47 PM
seronok lepak bod ni!! mcm2 info ada!!

Terima Kasih.
datang datang lah selalu, dan tanyalah jika ada soalan.
Jika saya takleh jawab, doctors lain dalam ni mungkin tahu.
jika kami takleh jawab, kami boleh tanya kawan kawan specialists kami.

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2016 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 18-10-2016 10:48 PM
Terima Kasih.
datang datang lah selalu, dan tanyalah jika ada soalan.
Jika saya takleh jawab, do ...

baik tuan doc.  

nak tanya aku dah dekat sebulan sakit kat tumit belah kiri. sakitnya mcm kita pakai heels lama. lagi sakit kalo br bangun tido or time sejuk kat tumit blakang tu mcm menyucuk2. aku nk pegi cek doc aku takut menerima berita mendukacitakan ie kne bedah ke apa. ko rasa ada possibility ke doc tulang dlm tumit aku retak ke tergalih ke apa. tq doc
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-10-2016 02:33 AM | Show all posts
PongKang replied at 18-10-2016 11:24 PM
baik tuan doc.   

nak tanya aku dah dekat sebulan sakit kat tumit belah kiri. sakitnya mcm ki ...

Sorry lambat, baru balik umah... eh takyah berdoc-doc,nnt sys caj kangBiasanya ada clacaneal spur
atau plantar fasciitis
jika plantar fasciitis, rasanya bleh amik painkiller, atau pakai tapak lembut..
rasanya ada association dgn spur tadi tu

if retak, biasanya kena melalui trauma yg maha dasyhat.. dan sgt sakit u meraung tak renti


calcaneal spur ie heel spur.jpg
Ni la Plantar Fasciitis.png
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2016 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 19-10-2016 02:33 AM
Sorry lambat, baru balik umah... eh takyah berdoc-doc,nnt sys caj kangBiasanya ada clacaneal spur
...

ok tq mmg betul aku amik pain killer. br je pegi klinik mlm td n arini dpt MC.    xbole tahan tul
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2016 07:55 AM | Show all posts
PongKang replied at 19-10-2016 08:18 AM
ok tq mmg betul aku amik pain killer. br je pegi klinik mlm td n arini dpt MC.    xbole tahan tu ...

kadang kadang bila teruk, docs akan inject painkillers etc kat situ, kekadang di cucuk sterois ke situ kalau tak silap
hi hi dpt mc, bleh rehat..mesia tu keje ny memenatkan
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2016 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 19-10-2016 02:33 AM
Sorry lambat, baru balik umah... eh takyah berdoc-doc,nnt sys caj kangBiasanya ada clacaneal spur
...

Dulu pernah kena ni doc sedangkan sy kurus keding.hazab berbulan jugak nk baik selepas kerap pi physio.semenjk dr tu mmg xmo pakai heels lnsg dah..pakai flat je.tp kaki sy xde spur lah..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2016 10:08 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 16-10-2016 06:34 PM
Potassium, atau K+, ni narrow je range dia dalam darah: 3.5-5.0 je. Beza dgn Sodium ie Na+. Dua du ...

Menarik doc..dulu ada belajar psl action potentiol subject physiology..adoi nangis nk paham.end up physio kita dpt C+ je..haha..kalaulah tau benda tu penting utk our everyday pife sure belajar rajin2 lagi..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2016 05:02 PM | Show all posts
mokcikKSKB replied at 23-10-2016 10:08 PM
Menarik doc..dulu ada belajar psl action potentiol subject physiology..adoi nangis nk paham.end up ...

ha ha physiology mmg susah la
sy tak suka sgt action potential tu
tapi ok lah, lepaslah
satu lagi bila kena belajar bungarotoxin tu..
mokcik belajar tak yg tu..
..tu venom ular ke ape
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2016 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 27-10-2016 05:02 PM
ha ha physiology mmg susah la
sy tak suka sgt action potential tu
tapi ok lah, lepaslah

Sy blajr masa 1st yr je.sbb sy student healthsciences. Selamat..kalau x dh jd collection plak gred C+
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2016 05:15 PM | Show all posts
mokcikKSKB replied at 23-10-2016 10:03 PM
Dulu pernah kena ni doc sedangkan sy kurus keding.hazab berbulan jugak nk baik selepas kerap pi ph ...

wah siap berphysiotherapy bagai
teruk ke masa tu
tu sbb awak berheels je kot
patut ok je dan kaki can get used to it..
atau, awak berheels merata rata..if so mmg la sakit

ha ha kurus keding.. baguslah, itu adalah amalan sihat, keep thin
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2016 05:33 PM | Show all posts
mokcikKSKB replied at 27-10-2016 05:10 PM
Sy blajr masa 1st yr je.sbb sy student healthsciences. Selamat..kalau x dh jd collection plak gred ...

health sciences best sebab luas sikit scope nyer
also bleh keje dlm industry or hospital
..or lab memaner
..org bleh jadi cikgu science or lecturer
luas scopenya
ha ha oh dia nyer score ikut A B C ek

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2016 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 27-10-2016 05:15 PM
wah siap berphysiotherapy bagai
teruk ke masa tu
tu sbb awak berheels je kot

Teruk jugak sbb kaki yg kena tu kaki kanan nk tekan minyak hzab.bgn pagi pon berdenyut denyut je.sy rasa sbb cara jalan sy kot.pakai heels pon masa kelaur dr ofice je...huhu.skang dh jd surirumah pakai selipar jepun jah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2016 05:48 PM | Show all posts
mokcikKSKB replied at 27-10-2016 05:44 PM
Teruk jugak sbb kaki yg kena tu kaki kanan nk tekan minyak hzab.bgn pagi pon berdenyut denyut je.s ...

hah hah! sejak dari itew maka tiada lagi lah enyut nyer, kan?
eh tak rindu bercareer ke?
curi curi lah time utk keje
seronok... tapi jika ada anak kecik maybe lebih bermakna jag sendiri..
dan bila anak besar bleh je keje balik

nmpk sgt cara bejln yg maybe the culprit.. or anatomy kaki terpeleot ke apa
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2016 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 27-10-2016 05:33 PM
health sciences best sebab luas sikit scope nyer
also bleh keje dlm industry or hospital
..or la ...

Luas x luas mana gak doc..bila terlalu specific ni mcm limited je option..nak nak biasa dh ada pengalaman diluar healthcare service nk masuk sepital balik dah mcm zero skill dah..huhu.patutnya sy cont keje sepital je dulu..huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2016 05:57 PM | Show all posts
mokcikKSKB replied at 27-10-2016 05:48 PM
Luas x luas mana gak doc..bila terlalu specific ni mcm limited je option..nak nak biasa dh ada pen ...

alah jgn dikenang decision lama
ada hikmah nya.. maybe, jika continue dulu, akan ada masamnye
maybe bila dah tak ni, ada byk masa dgn kids etc
semua decision yg mokcik buat itu sebenarnya terbaik utkoutcome yg mokcik dpt

lepas penat berselipar jadi suri ni, bila anak besar, bleh masuk blik la spital tu
healthcare ni luas lah scope nyer.. if mokcik ni nurse, bleh jadi carer, lagi flexible, or keje nursing home..flexible juga
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2016 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 27-10-2016 05:57 PM
alah jgn dikenang decision lama
ada hikmah nya.. maybe, jika continue dulu, akan ada masamnye
ma ...

Thanx for ur advice doc.itulah...must be terbaik utk sy skang ni.nevertheless kalau x dpt kerja sy smbg phd jelah..xpon amik second master.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2016 08:06 PM | Show all posts
mokcikKSKB replied at 27-10-2016 07:42 PM
Thanx for ur advice doc.itulah...must be terbaik utk sy skang ni.nevertheless kalau x dpt kerja sy ...

ha sambung PhD la mokcik, dan tentu berjaya, ameen.
nnt tak terlampau byk masa terbuang.. 3 thn bleh siap insyaAllah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.125683s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list