JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
13693
View
101
Reply

MEDICAL FORUM: Jika ada masa, baca la (2 minit je)

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Post time 22-12-2016 12:01 PM | Show all posts
salam doc @ipes2

boleh share pasal tibi tak?
punca jangkitan?
pencegahan?
cara utk elakkan.
betul ke ade tibi lain selain tibi batuk?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-12-2016 04:06 PM | Show all posts
intan_smsb replied at 22-12-2016 12:01 PM
salam doc @ipes2

boleh share pasal tibi tak?

ha boleh.... nanti jap lagi i letak thread ringkas pasal TB nih.
thanks for suggestion Intan.
in 30 mins the thread will be up
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2017 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa punca mandul ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-1-2017 05:11 AM | Show all posts

lelaki ke pompuan, ustazah?
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2017 04:09 PM | Show all posts
ipes2 replied at 19-1-2017 09:11 PM
lelaki ke pompuan, ustazah?

both doc
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-1-2017 03:09 AM | Show all posts

Byk factornya.
lelaki: bila terjadinya factors yg impair pembentukan sperm tuh eg seminiferous tubules tu rosak eg infection, trauma kat testis dan apa apalah yg rosakkan tubules tuh; jugak jika hormones utk buat sperm tu rosak eg Testosterone (dari leydig cells dalam testis); FHS, LH yg datang dari otak.
byk sgt la actually nye

perempuan pon lebih kurang saje jugak; jika rosak ovary, rosak fallopian tubes dan jika hormones mereka (oestrogen, progesterone, prolactin etc) dan FSH dan LH merekla tak balance, maka berteraburlah periods mereka; maka ovulations mungkin tak terjadi lah.

dan pelbagai penyakit boleh ade eefct eg Diabetes, sakit buah pinggang etc etc, pelbagai tumors etc etc

Adakah keadaan specific yg awak nak tahu?


Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 04:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok noted....tq...
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 04:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
oouuuu. tq
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2017 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by nurbaya at 13-2-2017 09:31 AM

No need to reply. Tak penting pun.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-2-2017 05:48 AM | Show all posts
nurbaya replied at 11-2-2017 11:05 AM
No need to reply. Tak penting pun.

Eh dari 7 tag-notices yang saya dapat, satu adalah dari this reply ie #69. What was your question again?
Dalam headings notification pasal tag tu ada pasal kelemumur dan selsun etc.
Sebab kelemumur ni selalu org ingat kulit kering, org selalu guna shampoo biasa dgn harapan agak ''lembab'' dan hilang.
Tapi sebenarnya, byk kes ''kellemumur'' ni sebenarnya yeast infection (sy lupa kat tred mana saya ade bincang pasal ni few weeks ago).
Rasanya selsun tu ok lah as a start.. tapi jika tak jln, kena la try Nizoral (ada medicine dalam Nizoral).
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
ok...noted
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 02:52 AM | Show all posts
ipes2 replied at 15-2-2017 05:48 AM
Eh dari 7 tag-notices yang saya dapat, satu adalah dari this reply ie #69. What was your question  ...

....ekekekeke...dia dah merajuk kot??...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2017 07:55 PM | Show all posts
blackmore replied at 25-4-2017 02:52 AM
....ekekekeke...dia dah merajuk kot??...

Hmm..maybelah.. if so, sy mintak maaf.
Takpe sy tunggu repeat of the Q from the forumer
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 11:16 AM | Show all posts
Doc, TQ for reply kat saya dulu. Nanti kalo ada lagi soalan saya akan tanya.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-5-2017 02:45 PM | Show all posts
mewo replied at 9-5-2017 11:16 AM
Doc, TQ for reply kat saya dulu. Nanti kalo ada lagi soalan saya akan tanya.

no problemo
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Hi @ipes2. I kerja dengan research agency, specializing in healthcare. Boleh ke saya cari responden (caregiver / cancer patients) yang pernah claim insurance dalam sini? Ada survey berkaitan insurance claims & policies untuk mereka. Terima kasih.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-5-2017 01:19 PM | Show all posts
rock_stars_roll replied at 10-5-2017 12:40 PM
Hi @ipes2. I kerja dengan research agency, specializing in healthcare. Boleh ke saya cari responden  ...

Hi, ya sy rasa social media outlet macam cari ni, sesuai untuk u advertise your proposal for participants; social media outlets are recognized and accepted platforms for recruitment.
I gather, you are asking my permission as a moderator to look for responders as potential research subjects? If so yes, go ahead. Tho' I'm sure you know that you should get their data confidential and that between u and them, you observe the etiquettes of reseacher-participants. Go ahead; let me know if you need any help.

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 04:02 PM | Show all posts
ipes2 replied at 11-3-2016 04:02 AM
ha, ikut undang undang tu tau, tak nanti kena kutil (ie cubit)

congratulations.

alamak...kalau tersasar, mau kena kutil


Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 04:03 PM | Show all posts
saya tak boleh nak bayangkan...

doktor dengan byknya keje, nak layan pesakit
tapi masih ada masa lagi layan kami kat sini

terima kasih byk2 doktor

rasa benar2 terharu...

Comments

mekasih..cuma doakan agar saya berjaya selalu amin :). saya masuk sini bila ada gap in what i do je.  Post time 17-5-2017 07:42 PM
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.113474s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list