JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
13696
View
101
Reply

MEDICAL FORUM: Jika ada masa, baca la (2 minit je)

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Post time 13-5-2017 01:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Dr @ipes2 nak tanya ni. Dah hampir sebulan sakit tumit kaki sebelah kiri. Kalau dah jalan lama2 dia OK. Tapi bila duduk waktu makan or tengok tv, pastu start nak berjalan balik tumit rasa ngilu.
Time nak bangun pagi lagi la terjengket jengket.
Bila Google simptom tu keluar penyakit Plantaar Fasciitis.

Tinggi saya 167cm
Berat 77kg Umur 36 tahun. Ada baby yg umur 18 bulan fully bf. Saya xde gout
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-5-2017 07:41 PM | Show all posts
Gendut replied at 13-5-2017 01:11 AM
Dr @ipes2 nak tanya ni. Dah hampir sebulan sakit tumit kaki sebelah kiri. Kalau dah jalan lama2 dia  ...

Hmm, macam pantar fasciitis bunyinya; cuma, biasanya PF ni if u jln lama lama dia sakit, and not the other way around; tetapi can be like this too.Calcaneal spur pon sama (do google fo images of calcaneal spur).
Very fw other illnesses yg affect the calcaneus ni.

Just to like you, know, your BMI is 27.6kg/m2; so kira overweight in Caucasian standards. Lebih teruk sikit if we consider the BMI in Asian standards ; tapi jgn risau.
Losing weight will help kot sebab the Foot Arch tu banyak sgt bergantung pada your calcaneus.


Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 17-5-2017 07:41 PM
Hmm, macam pantar fasciitis bunyinya; cuma, biasanya PF ni if u jln lama lama dia sakit, and not t ...

Huhuhu... Make sense jugakla pasal overweight. Skrg pun dah start excercise mcm cycling and swimming sebab saya x nak bagi tekanan kat tumit saya.

Pengambilan susu pun saya try lebihkan dari biasa. Mcm sebelum ni segelas sehari kepada 2 gelas sehari.

Thank you doctor.    
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2017 04:26 AM | Show all posts
Gendut replied at 17-5-2017 11:27 PM
Huhuhu... Make sense jugakla pasal overweight. Skrg pun dah start excercise mcm cycling and swimmi ...

susu oklah sebab byk mineral calcium etc; tapi maybe bleh amik yg low fat
sy mmg tak dapat minum susu low fat..lain rasanya
so sy amik only once a day gitu
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2017 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 19-5-2017 04:26 AM
susu oklah sebab byk mineral calcium etc; tapi maybe bleh amik yg low fat
sy mmg tak dapat minum  ...

Low fat x sedap. Fresh milk jugak yg sedap. Saya suka Goodday
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-5-2017 12:47 AM | Show all posts
Gendut replied at 19-5-2017 01:30 PM
Low fat x sedap. Fresh milk jugak yg sedap. Saya suka Goodday

that is very true. kita sentiasa tanya kenapa factory letak fat dalam processed foods mereka, walhal fat ni susah jugak nak handle (kena ada cert, kena simpan elok elok dgn corect temp, ada tarikh mati etc etc); tapi mereka guna jugak kerana fat membei taste yang lebih baik commercially. samalah dgn garam; cuba factories buat biskut, crisps, etc tanpa garam
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2017 03:25 AM | Show all posts
Gendut replied at 19-5-2017 01:30 PM
Low fat x sedap. Fresh milk jugak yg sedap. Saya suka Goodday

Saya ada lactose intolerance, kalau minum susu jenama lain memang perut akan meragam tapi bila minum susu jenama Goodday, ok pulak.

Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2017 03:29 AM From the mobile phone | Show all posts
JDT replied at 6-6-2017 03:25 AM
Saya ada lactose intolerance, kalau minum susu jenama lain memang perut akan meragam tapi bila min ...

Skrg susah sgt nak dapat Goodday freshmilk. Di Aeon big selalu out of stock. Di KK Mart kekadang tinggal yg low fat saja. Yg botol besar memang dah lama x nampak. Susu tu je yg selalu jadi pembuka selera masa sahur
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2017 03:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Gendut replied at 6-6-2017 03:29 AM
Skrg susah sgt nak dapat Goodday freshmilk. Di Aeon big selalu out of stock. Di KK Mart kekadang t ...

Cuba cari di The Store atau Pacific Mall, rasanya ada stok. Saya beli kat situ je sebab kerja situ
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2017 02:04 PM | Show all posts
@ipes2..nak tanye sikit, anak saya dah lama batuk-batuk dah dekat sebulan dan baru2 ni sekali lagi pergi klinik doktor kasi antibiotik  Augmentin/amoxycyillin(kalau tak silap ejaannya) 625mg, adakah sesuai untuk anak saya tu. Takut ada kes seseorang yang diberi antiobiotik yang paling kuat telah meninggal dunia sebab buah pinggang dia rosak disebabkan antiobiotik yang diberi.

itu saje saya nak tau
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2017 04:41 PM | Show all posts
singlemum_4 replied at 24-8-2017 02:04 PM
@ipes2..nak tanye sikit, anak saya dah lama batuk-batuk dah dekat sebulan dan baru2 ni sekali lagi p ...

sorry lmbt jawab sbb tag single tak keluar.
ok je augmentin..tapi dose tu adalah dose org dewasa.
maybe anak you dah over 12yo kot.
in any case, augmentin (ada amoxacillin+ clavulanic acid) jika ada kesan pada seseorg tu, ianya in the liver. if amik seminggu takpe je.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 04:43 PM | Show all posts
ipes2 replied at 5-9-2017 04:41 PM
sorry lmbt jawab sbb tag single tak keluar.
ok je augmentin..tapi dose tu adalah dose org dewasa. ...

thx for the reply
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2017 04:54 PM | Show all posts

no problemo
rasanya, after kita tag ''@user'' tu, kena tinggal space, sbb jika kita letak .. ke, @user ingat tu part of nama org yg di tag..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 04:59 PM | Show all posts
ipes2 replied at 5-9-2017 04:54 PM
no problemo
rasanya, after kita tag ''@user'' tu, kena tinggal space, sbb jika kita letak .. ke,  ...

rogerlepas nie kalau saya ada apa2 kemuskilan lagi boleh ke saya bertanye
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2017 05:29 PM | Show all posts
singlemum_4 replied at 5-9-2017 04:59 PM
rogerlepas nie kalau saya ada apa2 kemuskilan lagi boleh ke saya bertanye

set...
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2017 11:57 AM | Show all posts
ipes2 replied at 17-5-2017 07:41 PM
Hmm, macam pantar fasciitis bunyinya; cuma, biasanya PF ni if u jln lama lama dia sakit, and not t ...

btl tu doc.

saya pun penah kena gak.  nak bangun tido, pijak lantai rasa sakit.
kena pegang2 tepi..lemari ke, dinding ke...dah lama skit jalan baru ok

jumpa doktor, dia kata overweight.
lps tu dia nasihatkan, jgn byk makan daging
lps tu kena exercise
lps tu dia cadangkan pakai pelapik kasut tu, siap doktor tu buka kasut, dan tunjukkan pelapik kasut dia.
baik betul doktor tu

lps tu saya pun tak tau camna boleh ilang ngan sendirinya...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-9-2017 08:14 PM | Show all posts
iznanaziz replied at 27-9-2017 11:57 AM
btl tu doc.

saya pun penah kena gak.  nak bangun tido, pijak lantai rasa sakit.

ha hilang tu sbb izna ikut apa dia kata kot
esp psl weight exercise dan insole tu

tapi PF takde la kena mengena dgn mkn daging
abyway, alhamdulillah dah hilang symptoms nye, kan?
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2017 12:55 AM | Show all posts
ipes2 replied at 27-9-2017 08:14 PM
ha hilang tu sbb izna ikut apa dia kata kot
esp psl weight exercise dan insole tu

alhamdulillah doctor.

terima kasih ya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-10-2017 03:33 AM | Show all posts
iznanaziz replied at 5-10-2017 12:55 AM
alhamdulillah doctor.

terima kasih ya.

sama dik
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2018 11:36 AM | Show all posts
Saya on warfarin 7.5mg, makan jaga je, memang tak makan sayur

tapi dah 2 bln berturut turut INR saya 1.7 sahaja

Dah 3 hari gak kepala saya sakit, rase berpusing duniya

pharmacist kate takde kaitan dengan INR rendah


macam mana nak UPkan INR saya secara best ( 2.5 - 3.5 )
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.118831s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list