CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

“Memang Patut Direhatkan!” – Ustaz Don Dikecam Lagi, Didakwa Guna Kisah Nabi Adam & Hawa Sebagai Bahan Lawak?

10-6-2024 05:02 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 5703| Komen: 51

Description: Sejak akhir-akhir ini, nama pendakwah bebas dikenali ramai, Ustaz Don menjadi perhatian netizen di Malaysia selepas berita dirinya akan ‘direhatkan’ dari bersiaran dalam saluran RTM tular akibat did ...

Sejak akhir-akhir ini, nama pendakwah bebas dikenali ramai, Ustaz Don menjadi perhatian netizen di Malaysia selepas berita dirinya akan ‘direhatkan’ dari bersiaran dalam saluran RTM tular akibat didakwa guna kisah hadis palsu.

Belum reda dengan berita tersebut, timbul lagi satu isu dimana tular satu video Ustaz Don atau nama sebenarnya, Don Daniyal didakwa menggunakan kisah Nabi Adam dan Hawa sebagai bahan lawak.


Dalam video tersebut, pendakwah itu membuat satu jenaka mengenai isu dilemma kaum wanita yang tidak tahu makan di mana jika di ajak pasangan.


"Kali terakhir seorang perempuan pilih untuk makan, Siti Hawa, kita semua kelaur daripada syurga, melawak je gurau, kalua tak boleh gurau duduk surau."

Susulan membuat lawak sedemikian, rata-rata netizen berasa kurang senang dan merasakan ia bukanlah satu topik yang sesuai untuk dijadikan bahan jenaka apabila berdakwah.


SUMBER : X/Beautifulnara

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote KamikuP 11-6-2024 02:45 PM
Itu sbb meolss hanya dengar ceramah Ustaz Kazim jahh
Jgn lupa tonotn Zim Zim ala KAzim yaachh.. ekekekek
Quote che-cikL 11-6-2024 02:51 PM
Dah lama iols cancel dia entah aeon years ago, dia kata org Melayu ni hebat sebab tu ada Bani Tamim tu Ta --> Tanah Mim --> Melayu
Quote kotakbaju 11-6-2024 02:53 PM
Aku tak paham
Quote kotakbaju 11-6-2024 02:53 PM
KamikuP replied at 11-6-2024 02:45 PM
Itu sbb meolss hanya dengar ceramah Ustaz Kazim jahh
Jgn lupa tonotn Zim Zim ala KAzim yaachh.. ekek ...

Bila pilem dia keluaq
Quote ifanonline 11-6-2024 02:57 PM
netizen malaysia ni dah kena penyakit woke dah...generasi snowflakes tul netizen skrg...
Quote supernaturalee 11-6-2024 03:06 PM
mcm tu pny joke pun sentap?
lemahhhhhhhhhh

Quote cmf_jeangrey 11-6-2024 04:57 PM
I pun tak faham hubungkaitnya..ustaz terpaksa gelak sendiri utk confirmkan its a joke tak gitu

Quote cruz2 11-6-2024 05:59 PM
Baca la kisah Nabi Adam dan Hawa digoda iblis memakan buah dari pokok yg di larang Allah.
Tp ustaz don seolah menuduh Hawa yg menggoda Nabi Adam utk mkn buah tersebut sehingga keduanya diturunkan Allah ke dunia padahal iblis laknatullah yg menjadi punca, wallahua'lam
Quote dua_chzy 11-6-2024 06:01 PM
Dah gila ka kau lepas beksin? Tetiba buat hal begini? Ka dah lama?

Eh tapi bila dah tengok video, rasa cam ok ja lawak bodo dia. Hu...
Quote dua_chzy 11-6-2024 06:02 PM
cruz2 replied at 11-6-2024 09:59 AM
Baca la kisah Nabi Adam dan Hawa digoda iblis memakan buah dari pokok yg di larang Allah.
Tp ustaz d ...

Masalahnya, Hawa melayan iblis uols. Cer dia tak layan. Musti laen cerita.
Quote uori 11-6-2024 06:08 PM
dua_chzy replied at 11-6-2024 06:02 PM
Masalahnya, Hawa melayan iblis uols. Cer dia tak layan. Musti laen cerita.

kalau tak melayan, sahih aku sekarang dok bergentayangan dalam sorga
Quote syamzana 11-6-2024 06:29 PM
pelik2 ustaz skrg ni, paling dipangkah kazim, dia ni pun blh masuk list.
Quote DeLuna85 11-6-2024 06:32 PM
Ntah lah.
Quote grouper 11-6-2024 06:36 PM
Ustaz don ada haters, ustaz kazim ada haters, ustaz Azhar idrus ada haters....  Ustaz apa yg xde haters ekkk maybe arwah ustaz harun din dan ismail kamus kot
Quote dua_chzy 11-6-2024 07:04 PM
Edited by dua_chzy at 11-6-2024 11:08 AM
uori replied at 11-6-2024 10:08 AM
kalau tak melayan, sahih aku sekarang dok bergentayangan dalam sorga


Iya. Kalau dalam Bible siap cakap pompuan ni Elohim cursed dengan kesakitan yahamatttt bila beranak sebagai balasan dosa sebab si Hawa tu punya pasal.

Rujukan (ayat2 ni pelbagai ikut versi terjemahan Alkitab):
https://alkitab.sabda.org/verse. ... pter=3&verse=16

Tengok la tu. 'Ko akan sakit sangat2 masa melahirkan anak tapi ko akan tetap berahi @ membirah kat laki kau pehtu laki kau berkuasa atas kau' katanya. Aku pun tafaham maksud tersirat ayat ni. Mungkin Elohim nak kata dah takdir kau la pompuaaannnn kena ikut telunjuk jantannnnn. Gituh.
Quote Cyempaka 11-6-2024 07:06 PM
Thn ni turn ust don buat hal kena hentam..
Thn lps ust wadi . mcm2 hal dia thn lps, thn ni diam low profile je.
Bagusla depa.. ikut giliran umo
Quote jfq 11-6-2024 07:07 PM
Ustaz dato shamsuri ahmad d best
Quote adiwarna 11-6-2024 07:27 PM
Sedangkan Rasulullah SAW bergurau dlm menyampaikan ajaran.....yg ada seorang nenek tua yg mintak didoakan baginda utk masuk syurga, pastu nabi kata orang tua tak masuk syurga, sedih la nenek tu...last2 baru baginda bagitau yg ahli2 syurga umur mmg dimudakan walaupun bila meninggal umur dah tua...so, tak jadi hal la bergurau tu asalkan gurauan itu atas perkara2 yg benar saja...
Netizen skrg ni terpaling beriman, terpaling polis, terpaling peguam, terpaling hakim semualah...
Quote exclusive_vvip 11-6-2024 08:17 PM
Cyempaka replied at 11-6-2024 07:06 PM
Thn ni turn ust don buat hal kena hentam..
Thn lps ust wadi . mcm2 hal dia thn lps, thn ni diam low  ...

Ustaz wadi tu, dia punya pegawai publisiti ke apatah jawatannya (yg John Wick Malaysia) tu, dah tak keje dgn ustaz wadi dah

Lihat semua komen(51)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-6-2024 07:25 PM GMT+8 , Processed in 0.058086 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top