CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Indikator ‘B-Ready’ Bank Dunia perlu diberi penekanan – PM

12-6-2024 08:10 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 6170| Komen: 1

Description: KUALA LUMPUR: Indikator ’Business Ready’ (B-Ready) oleh Bank Dunia adalah satu penilaian yang harus diberikan penekanan oleh Malaysia dengan memperkenal beberapa pendekatan dan kaedah baharu.


KUALA LUMPUR: Indikator ’Business Ready’ (B-Ready) oleh Bank Dunia adalah satu penilaian yang harus diberikan penekanan oleh Malaysia dengan memperkenal beberapa pendekatan dan kaedah baharu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pendekatan dan kaedah itu termasuk sinergi antara industri serta program Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) dengan lebih dekat.

Perdana Menteri berkata, kepercayaan perlu diberikan kepada pemain industri untuk menetapkan jenis latihan kerana mereka lebih tahu apa yang diperlukan daripada sistem pendidikan yang konvensional.

“Ini antara usaha yang cuba kita ketengahkan untuk mempercepat kelulusan serta proses dan pada masa sama, untuk memberikan komitmen supaya kita boleh ubah suai di mana yang perlu.

“Negara tidak akan maju sekiranya terikat dengan ruang selesa dan mudah merasa baik dengan setiap kejayaan,” katanya dalam ucaptama pada Majlis Anugerah Kecemerlangan Industri (AKI) 2024 di sini malam ini.


B-Ready adalah laporan utama baharu Bank Dunia yang menjadi penanda aras bagi persekitaran perniagaan dan iklim pelaburan di kebanyakan negara di seluruh dunia.

Laporan itu menilai rangka kerja kawal selia dan perkhidmatan awam yang ditujukan kepada firma-firma serta kecekapan gabungan rangka kerja kawal selia dan perkhidmatan awam yang menjadi amalan.

Sementara itu Perdana Menteri berkata, bidang TVET ketika ini tidak lagi formal seperti dahulu dan jika ada mana-mana industri berhasrat untuk mengambil alih satu atau dua program, mereka dialu-alukan berbuat demikian.

“Petronas dan Proton-Geely sebagai contoh. Ini menjadikan sinergi antara industri dan program TVET lebih erat,” katanya.

Turut hadir Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz.

AKI 2024 anjuran Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri adalah bagi mengiktiraf syarikat Malaysia yang menunjukkan kecemerlangan dari segi amalan pengurusan, kualiti produk, perkhidmatan serta memberikan nilai tambah berterusan kepada pemegang taruh.

Sebanyak 13 kategori dipertanding dengan tiga anugerah utama iaitu Anugerah Kecemerlangan Sektor Pembuatan (tiga kategori), Anugerah Kecemerlangan Sektor Perkhidmatan (empat kategori) dan Anugerah Kecemerlangan Kategori Terbuka (satu kategori).

Selain itu, satu pemenang daripada lapan kategori ini dipilih untuk menerima Anugerah Perdana Menteri iaitu anugerah paling berprestij yang mengiktiraf kecemerlangan industri oleh kerajaan.

Sumber - BERNAMA


Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote KamikuP 12-6-2024 10:18 AM
Anugerah  mcm ni bole caya ke? Ke anugerah syok sendiri kene bayo untuk dapt recognition - kata hati itamku

Lihat semua komen(1)


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-7-2024 09:41 AM GMT+8 , Processed in 0.038263 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top