CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Resipi Daging Jeruk Penambah Selera, Rasa Sekali Mahu Berkali-Kali

23-2-2017 11:38 AM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 6883| Komen: 17|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Biasa kita jumpa ikan jeruk, petai jeruk dan lada jeruk, tapi kali ini apa kata cuba daging jeruk pula.
Biasa kita jumpa ikan jeruk, petai jeruk dan lada jeruk, tapi kali ini apa kata cuba daging jeruk yang pastinya bakal memikat selera anda.

Resipi yang dikongsikan oleh Puan Yuss Aisya ini menjadi tular di media sosial dan ramai memuji keenakan rasanya yang luar biasa.

Jom cuba sendiri di rumah. Ikuti resipi berikut:

Bahan-bahan: 
Daging merah
Garam halus
Limau kasturi yang dibuang biji

Cara-cara
1. Basuh daging dengan bersih. Potong nipis-nipis daging yang masih beku atau separa beku. Ini kerana daging yang masih dalam keadaan sebegini lebih senang dipotong.

Foto: FB Yuss Aisya

2. Letakkan daging yang sudah dipotong nipis tadi di alam penapis untuk menapis air lebihan daging.

Foto: FB Yuss Aisya
(Tips: Daging yang sudah diletakkan dalam penapis tidak perlu dibasuh semula kerana air akan menghilangkan kemanisan dan nutrisi daging akan menyusut nilainya.)

3. Sediakan bahan untuk menjeruk dan susun daging dalam bekas plastik makanan. Taburkan garam dengan rata pada keseluruhan daging.

Foto: FB Yuss Aisya
5. Perah limau ke serata daging.

Foto: FB Yuss Aisya
6. Susun lagi daging di lapisan seterusnya dan taburkan garam dan limau lagi. Ulang proses ini sehingga daging habis.

Foto: FB Yuss Aisya
7. Siap untuk diperam, masukkan dalam peti sejuk di bahagian chiller.

Foto: FB Yuss Aisya
8. Tunggu seminggu, dan daging akan mula berubah warna selepas proses penapaian.

9. Goreng bersama cili dan bawang. Siap!

Foto: FB Yuss Aisya
Daging jeruk goreng sedap dimakan bersama nasi putih panas-panas atau boleh dimakan begitu sahaja. Selamat mencuba! -CARI
31

Bagus
16

Marah
17

Terkejut
19

Sedih
31

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (132 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote fazamania 23-2-2017 01:02 PM
Wow..nak try lah
Quote emeralda 23-2-2017 02:39 PM
pernah try, terlebih garam and limau.. so sgt masin n masam bila goreng haha adoi la..
pasni nk try lagi tp kena kurangkan garam n limau la..
Quote jazaa100 23-2-2017 05:24 PM
Tak berani nk cuba....
Takut keracunan....


Quote cknoriz 23-2-2017 05:55 PM
xsedap mna pun...iols cuba sekali dh xnk buat lg
Quote siskepoh 23-2-2017 06:33 PM
xpernah cuba. ingin mencuba. bakal cuba
Quote cik-jaja 23-2-2017 06:35 PM
tak pernah rasa jeruk daging ni..rse cmne
Quote dubuk 23-2-2017 08:25 PM
sedap keeee
Quote manganini 23-2-2017 11:14 PM
mcm nak cuba.. hubby mesti suka ni..
tp apasal ada org kata tak sedap..
Quote WajibulGhunah 23-2-2017 11:33 PM
manganini replied at 23-2-2017 03:14 PM
mcm nak cuba.. hubby mesti suka ni..
tp apasal ada org kata tak sedap..

Ikut selera masing2
Bg i
I x minat
Dan akn terus kata x sedap walaupun x cuba lg lolol
Quote WajibulGhunah 23-2-2017 11:35 PM
Bila baca part basuh daging tu
Teringt crita mistik sorg forumer yg nenek dia buat kuah sate tu
Katanya nenek dia x bsoh bersih daging nmpk berdrh2 la dll.
Iols start dri situ daging basuh bersih2 smpi hilang merah lolol
Smpi kne halau dgn mak sbb menghancurkn daging dan membazir air
Quote beautifulliar 24-2-2017 10:38 AM
Nmpk macam sedap tapi kat mana tah aku terbaca pasal daging jeruk ni..orang tu cakap bau dia macam bangkai so rasa nya pun tak sedap.jadi tak lalu nk makan sebab bau nye tu.
Quote IxoraP 24-2-2017 12:25 PM
x bbau ker buat jeruk daging ni?
Quote manganini 24-2-2017 05:45 PM
WajibulGhunah replied at 23-2-2017 11:35 PM
Bila baca part basuh daging tu
Teringt crita mistik sorg forumer yg nenek dia buat kuah sate tu
K ...

ape jadi pastu? cite sikit... saya pun biasanya tak basuh bersih2 sangat konon takut hilang rasa/nutrisi
Quote drivethru 24-2-2017 09:57 PM
Aritu wife aku masak pekasam daging. Bau busuk gila. Mcm mane lah tekak dorang boleh terima.
Quote shanshero 25-2-2017 04:22 PM
kena letak daun pandan dan halia bagi wangi
Quote WajibulGhunah 25-2-2017 08:42 PM
manganini replied at 24-2-2017 09:45 AM
ape jadi pastu? cite sikit... saya pun biasanya tak basuh bersih2 sangat konon takut hilang rasa/n ...

Tak ingt sngt
U boleh crik kt bod paranormal mistik seram tu
Dah lama dah thread tu
Quote emelia1509 6-3-2017 02:25 AM
drivethru replied at 24-2-2017 09:57 PM
Aritu wife aku masak pekasam daging. Bau busuk gila. Mcm mane lah tekak dorang boleh terima.

tu la..busuk nak mam kata orang..

menyesal beli..masak 3 keping je n x lalu nak makan.. now bertapa je dalam my fridge tu..tgh tunggu kot sape2 nak ambil..nk buang syg sbb sebekas tu rm25 iols beli..hehe..

better cuols semua makan je la daging goreng kunyit..sah2 yummy okehhh..

Lihat semua komen(17)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

20-4-2024 02:25 PM GMT+8 , Processed in 0.087161 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top