CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Ladylista Makanan Lihat artikel

Char Kuey Tiaw Pulau Pinang Terangkat

22-4-2015 05:17 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 4096| Komen: 2

Description: Tak perlu ke Pulau Pinang..jom lakukan sendiri

Bahan-bahan 

  • 200 gram udang
  • 250ml air
  • 4 ulas bawang putih di ketuk
  • 6 sb sos tiram
  • 3 sudu kicap pekat
  • 3 sudu kicap manis
  • 1 sudu kecil petis
  • 2 sudu pati ikan bilis / pati udang
  • 2 sudu kecil garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sudu kecil)
  • 1 sudu kecil gula


* UTK MEE *
  • 300 gm kuey teow
  • 1 sb cili boh
  • kerang
  • sedikit kucai & taugeh
  • 2 biji telur

Cara-cara


1. Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang.

2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.

UTK MEE- 
1. Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4 sudu besar paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.

2. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.



Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini

Komen Terbaru

Quote budak_gemuk91 28-5-2015 05:37 PM
sy copy ye...hehe nk try at umah..
Quote jurai77 27-5-2015 10:57 AM
macam sedap aje... nak buat lah....

Lihat semua komen(2)

Sub-category


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

8-5-2024 07:11 PM GMT+8 , Processed in 0.050051 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top