CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Tak Pernah Rasa? Wajib Cuba Resepi Lasagna Coklat Ini

8-6-2016 10:24 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 4992| Komen: 5

Description: Biasanya kita makan 'Lasagna Cheese' atau keju sahaja
Oleh Izzah Abbasy

Biasanya kita makan 'Lasagna Cheese' atau keju sahaja yang menggunakan keju mozarela. Belum lagi rasanya ada resepi lain daripada keju ini.

Ha, kali ini nak kongsikan dengan anda resepi 'Chocolate Lasagna' atau Lasagna Coklat ini. Sedap ke tak ya? Memang sedaplah apabila lasagna coklat ini menggunakan biskut oreo hancur dan puding coklat. Anak-anak pasti suka.

Penulis sediakan resepi di bawah ini untuk anda semua. Selamat mencuba! - CARI Infonet



Bahan-bahan

Bahan lapisan dasar


24 keping biskut oreo – dikisar bersama krimnya
100 gm bijirin sarapan Milo – dikisar
100 gm mentega – dicairkan

Cara penyediaan lapisan dasar

1. Campurkan kesemua bahan dan gaul rata. Ketepikan.


Bahan A

200 gm krim keju – suhubilik
1 cawan krim putar bukan tenusu (non-dairy whipping cream)
100 gm gula kastor
2 sudu besar susu segar

Cara penyediaan bahan A

1. Pukul krim keju sehingga lembut.
2. Masukkan gula kastor dan pukul lagi sehingga lembut dan gebu.
3. Masukkan susu segar dan pukul sebati. Ketepikan.
4. Di dalam bekas yang berlainan, pukul krim putar bukan tenusu hingga lembut dan kental.
5. Kemudian campurkan ke dalam adunan krim keju tadi. Kaup balikkan dengan menggunakan spatula.
6. Masukkan adunan ke dalam beg pastry (piping bag).


Bahan B

1/4 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula kastor
1/8 sudu kecil garam
1 1/2 cawan susu segar
1 1/2 cawan santan pekat
185 gm coklat masakan – dicincang
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar coklat emulco

Cara penyediaan bahan B


1. Campurkan tepung jagung, gula dan garam ke dalam bekas.
2. Kemudian campurkan susu segar, santan dan kacau perlahan. Masakkan secara periuk berlapis (double boiler)dengan api sederhana.
3. Sentiasa kacau adunan sehingga ianya sebati dan pekat. Masak antara 15 - 20 minit.
4. Masukkan coklat masakan dan coklat emulco. Kacau sehingga sebati dan pekat.
5. Alihkan dari api dan masukkan esenvanila. Kacau rata.
6. Ketepikan dan sejukkan.

Cara penyediaan coklat lasagna

1. Masukkan campuran biskut oreo ke dalam bekas sebagai dasarnya. Padatkan.
2. Kemudian paipkan adunan Bahan A di atasnya.
3. Lapiskan atasnya dengan lapisan Bahan B. Ratakan.
4. Paipkan lagi adunan Bahan A.
5. Akhir sekali hiaskan atasnya. Dah siap!

Kredit : darahatiku.blogspot.my

19

Bagus
12

Marah
19

Terkejut
14

Sedih
26

Lawak
19

Bosan

Friends Rank (109 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ana 30-8-2016 03:58 PM
pernah mkn..mmg sdp
Quote puteri_lz 30-9-2016 04:54 PM
Thanks for the info
Quote puteri_lz 30-9-2016 04:55 PM
Thanks for the info
Quote puteri_lz 30-9-2016 04:55 PM
Thanks for the info
Quote Kongumuki 30-9-2016 07:59 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!

Lihat semua komen(5)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-4-2024 03:19 PM GMT+8 , Processed in 0.045475 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top