CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Resepi Puding Sagu Gula Melaka Tambat Hati Si Gadis Untuk Mencuba!

20-7-2016 01:15 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 26377| Komen: 16

Description: Hidangkan untuk yang tersayang Puding Sagu Gula Melaka
Oleh Izzah Abbasy

Baru tengok gambar, jiwa bergelora nak cuba buat. Belum kira rasa terliurnya nak makan. Betul tak?


Tak nak bebel panjang-panjang, jom cuba buat dan hidangkan untuk yang tersayang seperti resepi Puding Sagu Gula Melaka yang telah dikongsikan oleh Nornathasha Mohd Isa di Facebook Resepi Sedap di bawah ini. Selamat mencuba ya!



Bahan-bahan


1 tin susu cair / 1 kotak santan
Sagu 1 paket (jenis kecil)
Gula melaka
Sirap rose
Daun pandan

Cara-cara persediaan

1) Air Gula

- Hancurkan gula melaka
- Masak dengan daun pandan
- Air jgn banyak sebab nak bagi pekat
*Kalau tak pekat gula tersebut, boleh tambah gula pasir untuk bagi likat sedikit
- Biarkan sejuk dalam 15 minit

2) Sagu

- Rendam seketika sagu dalam air
- Kemudian rebus sagu dengan air paras-paras sagu sahaja. Letakkan daun pandan sekali
- Masukkan sirap rose tanpa gula 2 sudu besar
- Sediakan air 'extra' jika air kering cepat
- Masak sehingga hilang warna putih sagu dan menjadi lembut
- Biarkan sejuk dalam bekas lain
*Letak dalam bekas aluminium lebih cepat sejuk

3) Akhir sekali

- Letak gula melaka dalam 3 sudu besar
*Ikut selera untuk manis atau tidak
- Kemudian letakkan sagu 4 sudu besar atau lebih
- Tuangkan susu cair atas sagu
*Jangan terlalu banyak
*Kalau guna santan, letakkan garam sedikit


Kemudian sudah siap semua, sejukkan dalam peti ais. Bahan-bahan di atas ngam-ngam untuk 5 cawan ya.




 

25

Bagus
10

Marah
19

Terkejut
21

Sedih
20

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (111 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote JpA0606 20-7-2016 02:34 PM
Hmmm... manis..
Quote nut.legacy 20-7-2016 02:46 PM
suka dessert simple2 mcm ni.. kalau manis just kurangkan gula tu je
Quote certiorari 20-7-2016 04:51 PM
Musim panas kalau makan benda sejuk and manis camni, sedapnyaa   
Quote Ipo 20-7-2016 06:17 PM
anything about sagu saya suka
Quote rigorsamsa 21-7-2016 08:21 PM
ni masa posa hari tu ramai yg cuba
Quote NOWORD 23-7-2016 06:10 PM
Senang nya nak buat resepi ni
Quote Lemon_juice 31-7-2016 09:52 PM
Kan..senang rupanya nk buat.ingatkan kna guna santan je.rupanya susu cair pon boleh jugak
Quote ana 30-8-2016 03:50 PM
slalu buat mmg sdp..lg2 kalo mkn time sejuk.. buat byk2 then makan bila nak..kos pon murah
Quote pinkypetal 31-10-2017 07:31 PM
Sukaaa sangat yang ni. Tapi wajib makan time sejuk.
Quote meteorspeed 31-10-2017 07:50 PM
Sedap nyer
Quote yayangmama 1-11-2017 03:48 PM
buat ni xpernah jadi perfect...ade je mcm x jadi..kekdg terlebih msk sagu nya
Quote pearl.silver 2-11-2017 07:58 PM
yayangmama replied at 1-11-2017 03:48 PM
buat ni xpernah jadi perfect...ade je mcm x jadi..kekdg terlebih msk sagu nya

Bilas tak sagu lepas masak?
Dulu iols buat sagu xjadi butir elok..pas tgk datin ismatia wat tutorial dia bilas sagu tu, baru la sagu iols jd cantik
Quote miskay 3-11-2017 05:06 PM
dulu selalu buat
makan sejuk2 memang nyaman wo
nak nak time musim panas
Quote yayangmama 6-11-2017 08:46 AM
pearl.silver replied at 2-11-2017 07:58 PM
Bilas tak sagu lepas masak?
Dulu iols buat sagu xjadi butir elok..pas tgk datin ismatia wat tutor ...

pearl...mcm2 cara saya buat

pastu sekali tu...gaknye terlama sgt rebus, wane putih pulak tu, masa bilas, ilang semua hehehe

pastu da bijak sikit la xrebus lelama sgt...tp tulah kekdg jadi kekdg xcun kejadian dia

Quote Daisyna 6-11-2017 03:37 PM
dap nya...kena cuba ni
Quote pearl.silver 6-11-2017 11:21 PM
yayangmama replied at 6-11-2017 08:46 AM
pearl...mcm2 cara saya buat

pastu sekali tu...gaknye terlama sgt rebus, wane putih pulak tu, ma ...

Hehe..salah sagu kot..
Iols rebus smpi putih2 tu dah sikit atau hilang terus..pastu bilas dan letak dlm mangkuk..jadi elok butir sagu tu..selera nk mkn...klu dulu x bilas bila dah sejuk dia jd padat mcm bingka..

Lihat semua komen(16)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

2-5-2024 07:33 AM GMT+8 , Processed in 0.053716 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top