CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 7187|Reply: 31

Sup Telur Ala Chinese Style Pikat Hati Mak Mertua

[Copy link]
Post time 9-3-2020 11:54 AM | Show all posts |Read mode

Kredit foto: Zurina Zulkefli Via Facebook Masak Apa Hari Ini



Tak perlu lauk mewah tapi dia punya sedap lain macam. Kalau tak ada masa atau idea nak masak, sup telur ala chinese style ni boleh dijadikan hidangan paling ringkas.
Kalau tengah-tengah malam rasa lapar, lebih baik buat sup telur daripada pesan makanan segera atau makan mee segera.



Malah, lauk yang jenis berkuah seperti sup ini boleh membantu mengurangkan rasa tak sedap badan dan membantu juga demam lebih cepat berlalu pergi.


Jom tengok resepinya.






Kredit foto: Zurina Zulkefli Via Facebook Masak Apa Hari Ini



Bahan utama:



  • Bawang putih (cincang halus)
  • Halia (cincang halus)
  • Kiub pati ayam (tiada MSG)
  • Filamen ketam (dihiris nipis)
  • Telur ayam (dibancuh)
  • Tepung jagung (dibancuh)

Kredit foto: Zurina Zulkefli Via Facebook Masak Apa Hari Ini



Cara memasaknya:


1. Panaskan air di dalam periuk; masukkan kiub pati ayam, bawang dan halia. Biarkan sehingga mendidih.
2. Setelah air rebusan mendidih, isi filamen ketam dan biarkan masak.


Kredit foto: Zurina Zulkefli Via Facebook Masak Apa Hari Ini



3. Kemudian, tuangkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga sup menjadi pekat.
4. Kacau sup secara pusingan dan tuangkan bancuhan telur secara perlahan supaya telur tidak bergumpal.
5. Tambahan perasa; secubit garam, sesudu kecil cuka, dan sesudu kecil kicap pekat.
6. Sedia dihidang/dimakan bersama daun bawang dan minyak bijan.


Kredit foto: Zurina Zulkefli Via Facebook Masak Apa Hari Ini



Selamat mencuba. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-3-2020 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
sedapnyaaa.. ala2 fin soup
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2020 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya dah cuba
Best hirup time hujan/ selsema
Tq ye
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2020 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni mmg favourite
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2020 12:51 PM | Show all posts
nampak sedap sup macam ni.
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2020 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Fly_over replied at 9-3-2020 12:02 PM
sedapnyaaa.. ala2 fin soup

Baru nak cakap
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 9-3-2020 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru je buat pagi tadi untuk anak aku..
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2020 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah lama x buat.. sedapnyaaa makan panas2.. letak sayur banyak2. kadang2 iols tambah kuew teow balut telur jadi lah ala2 kuew teow kungfu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-3-2020 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols selalu buat mcm ni. Taruk sawi,carrot,putik jagung dgn cendawan. Pastu ratahh
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2020 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Done save.. Yum3..
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2020 01:38 PM | Show all posts
kalau ketam tu ganti dgn benda lain bole ke? nk bg baby mkn
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2020 01:55 PM | Show all posts
akk siap letak jagung,sedappp hehehee
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2020 02:05 PM | Show all posts
margo20 replied at 9-3-2020 01:38 PM
kalau ketam tu ganti dgn benda lain bole ke? nk bg baby mkn

bole je...improvise lah ikut kesesuaian baby..
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2020 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Dapnyer... beli yg dalam peket pun sama ajer.. tapi sedap lagi la kalau org lain yg masak
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2020 03:18 PM | Show all posts
sedapnyaaaaa satgi balik nak try
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2020 03:40 PM | Show all posts
hmm... yg part kacau pusingan dan letak bancuhan telur maksud nye telur (putih +kuning telur) kacau dulu mcm yg kite buat telur dadar tu ke?
TQ in advance.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-3-2020 03:49 PM | Show all posts
morango replied at 9-3-2020 03:40 PM
hmm... yg part kacau pusingan dan letak bancuhan telur maksud nye telur (putih +kuning telur) kacau  ...

yang sis faham..telur tu dah siap digodak macam nak buat telur dadar tu..
then masa nak masukkan telur tu dalam periuk, kene kacau sup tu supaya telur tu tak berketul2..so dia akan dpt effect mcm garis2 tulah..nak cantek lagi masa tuang telur tu tadahkan dengan penapis yg besar2 sikit...
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2020 03:50 PM | Show all posts
Abang ipar saya orang Singapore selalu masak ni.  Sedap. Tapi abang ipar saya buat ada element masam - dia letak epal cider.
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2020 03:53 PM | Show all posts
senangnya resepi dia..bolehla try nti
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2020 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Mudahnya! X pernah pulak cari resepi ni walau sedap makan kat kedai.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

3-5-2024 09:43 AM GMT+8 , Processed in 0.313955 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list